Gemeente Bergen op Zoom


Vier Wijk-/ dorpstafel voorzitters gezocht

Door natuurlijk verloop van vrijwilligers zijn aan de wijktafel van Nw-Borgvliet/ Langeweg en aan de dorpstafel in Halsteren 2 vacatures vrijgekomen. In de wijken Fort- Zeekant/ Glacis en het Centrum zijn de wijktafels ook op zoek naar een voorzitter. Er worden onafhankelijke voorzitters gezocht, die op vrijwillige basis bij willen dragen aan de leefbaarheid van hun omgeving.

Geschatte uren per maand: 6
Vergaderfrequentie: 1 maal per 6 weken wijk-/ dorpstafel, 1 maal per 6 weken voorbespreking met de secretaris

De gemeente Bergen op Zoom zet zich, samen met een aantal andere partijen, actief in voor het verhogen van de leefbaarheid in de wijken en dorpen. Dat is iets wat de gemeentelijke organisatie en de partners niet alleen kunnen. Leefbaarheid is iets wat iedereen raakt, en waar iedereen mee te maken heeft. Wat nog belangrijker is; de bewoners van wijken en dorpen kunnen actief meedoen aan het verbeteren van de leefbaarheid in hun omgeving. Dat is zelfs noodzakelijk als het gaat om een onderwerp als leefbaarheid. Er zijn in de gemeente al veel buurtverenigingen of buurtcomités die door het organiseren van bijvoorbeeld straatfeesten het saamhorigheidsgevoel van alle bewoners in hun buurt, wijk of dorp verhogen.
In alle wijken is er een wijkcommissie en in de dorpen een dorpsraad om op wijk of dorpsniveau door te spreken wat er leeft en wat er gedaan kan worden om het leef- en woonklimaat te verbeteren. Een afvaardiging van de wijkcommissies en dorpsraden zitten in elke wijk of dorp aan de wijktafel of dorpstafel. De wijkcommissies en dorpsraden worden door de verschillende organisaties als officiële voorhoede van bewoners van de wijken en dorpen beschouwd.

Wijk- Dorpstafel
De wijk-/ dorpstafels zijn overlegplatforms waaraan verschillende instanties zitten met hetzelfde doel: De leefbaarheid in de wijken en dorpen verbeteren. Aan de wijktafel vindt afstemming plaats van operationele plannen in de wijken of dorpen. Ook worden bepaalde plannen van verschillende organisaties vroegtijdig voorgelegd aan de wijktafel om de partners op de hoogte te stellen van de nieuwste fysieke of maatschappelijke ontwikkelingen in de wijk. Ook moet de wijk-/ dorpstafel er voor zorgen, dat zoveel mogelijk bewoners worden betrokken bij activiteiten die in de wijk of dorp plaatsvinden. Aan de wijk-/ dorpstafel nemen vertegenwoordigers van de wijkcommissie of dorpsraad, de politie, de woningstichting, maatschappelijk werk en de gemeente plaats. Ook kunnen bijvoorbeeld de ouderenraad, de gehandicaptenraad, de jeugdraad, maar ook scholen op uitnodiging aanschuiven. Dit is aan de wijk-/ dorpstafel zelf om te bepalen.
Het is belangrijk dat de voorzitter onafhankelijk is om de objectiviteit van bepaalde adviezen die de wijktafel uitbrengt te kunnen waarborgen.

Wat moet de voorzitter doen?

· De voorzitter leidt, als onafhankelijk voorzitter de vergadering en zorgt voor een heldere besluitvorming;

· De voorzitter ziet er op toe dat de afspraken die worden gemaakt ook worden nagekomen en houdt zich op de hoogte van de acties. Dit in samenspraak met de wijkmanager. Hulpmiddel is hierbij het Wijk of Dorps Activiteiten Plan, een schema met alle werkzaamheden die op fysiek en sociaal vlak worden uitgevoerd in de wijk.
· Tevens onderhoudt u contacten met alle betrokkenen deelnemers aan de wijk-/ dorpstafel en overlegt u met regelmaat met voorzitters van andere wijk-/ dorpstafels;

Wat voor persoon?

· Belangrijk is dat de voorzitter een onafhankelijke positie inneemt. Dat betekent dat de voorzitter niet politiek actief is en geen deel uit maakt van één van de deelnemende organisaties aan de wijk-/ dorpstafel;

· U woont in de betreffende wijk of in het betreffende dorp , zodat u op de hoogte kunt zijn van wat er speelt in de wijk of het dorp;
· U hebt een brede maatschappelijke belangstelling en enige bestuurlijke ervaring. U bent in staat om mogelijk tegengestelde belangen die zich aan de wijk-/ dorpstafel kunnen aandienen te verenigen of te overbruggen;

Procedure
Bent u geïnteresseerd in deze boeiende vrijwilligersfunctie, dan kunt u dit kenbaar maken door voor 15 april een briefje te sturen of te bellen naar het bureau wijkmanagement van de gemeente Bergen op Zoom. U hebt dan een gesprek met de adviescommissie. Deze bestaat uit 4 personen van de wijk-/ dorpstafel (waaronder de wijkmanager en iemand die de bewoners vertegenwoordigt)
De adviescommissie bespreekt de voordracht met de wijk-/ dorpstafel, die vervolgens de kandidaat voordraagt aan het college van Burgemeester en Wethouders, die de voorzitter uiteindelijk benoemt.

Weet u een goede kandidaat?
Het kan natuurlijk zo zijn dat u zelf niet geïnteresseerd bent in de functie van voorzitter, maar dat u wel iemand weet die daarvoor geschikt zou zijn. Meldt dit dan aan uw wijkmanager, die kan dan contact opnemen met die persoon.

Informatie
Voor vragen kunt u terecht bij bureau wijkmanagement. Tel.: 277 728 of e-mail: wijkmanagement@bergenopzoom.nl Uw brief kunt u versturen naar:
De gemeente Bergen op Zoom, t.a.v. wijkmanagement, postbus 35, 4600AA, Bergen op Zoom