GroenLinks

Europa moet benoeming Wolfowitz als Wereldbankpresident blokkeren

17 maart 2005

Gisteren werd bekend dat president Bush de havik Paul Wolfowitz naar voren heeft geschoven als president van de Wereldbank. Hieruit blijkt eens te meer dat Amerika geenzins van plan is om haar buitenlands beleid te wijzigen. GroenLinks wil dat de Nederlandse regering deze benoeming samen met de andere Europese landen blokkeert.

Na de Europese rondreis van Bush werd stilletjes gehoopt op een kleine omslag binnen de Amerikaanse diplomatie. Dat blijkt dus ijdele hoop. Eerst werd de aardsconservatief Bolton als Amerikaans ambassadeur bij de VN benoemd. Nu dreigt dus weer een conservatief uit de Bush kliek een hoge positie bij een belangrijk instituut als de Wereldbank te gaan bekleden. Wolfowitz is vooral bekend geworden als warm pleitbezorger van de oorlog tegen Irak. Deze man heeft niks met de ontwikkeling van arme landen, de hoofdtaak van de Wereldbank. Het gevaar bestaat dat de Wereldbank zich alleen nog zal inzetten voor ontwikkelingslanden die de Amerikanen welgezind zijn.

De race is nog niet gelopen. De EU moet instemmen met deze benoeming. GroenLinks zal al het mogelijke doen om de benoeming te verhinderen. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een vergadering plaats ter voorbereiding op de Europese Raad van dit weekend. GroenLinks zal de regering daar oproepen om zich te verzetten tegen deze benoeming.

Kees Vendrik en Farah Karimi