VVD



Nieuws

17 mrt 2005 - VVD: Nú geen EU-Associatieverdrag
met Libanon

VVD-woordvoerder Hans van Baalen heeft in het debat met minister Bot van Buitenlandse Zaken aangegeven dat de VVD-fractie nú geen steun kan verlenen aan de ratificatie van een Associatieverdrag van de Europese Unie met Libanon.

De politieke situatie in Libanon is onduidelijk en instabiel. Het land staat feitelijk onder grote politieke invloed van Syrië, waarvan nog moet worden afgewacht of het, op korte termijn, diens militairen definitief en volledig uit Libanon terugtrekt. De politieke tak van de terroristische organisatie Hezbollah, die sterke banden met het Syrische Assad-regime onderhoudt, heeft zitting in het Libanese parlement en oefent daarmee grote politieke invloed uit. Massale pro- en anti-Syrische demonstraties, de onopgehelderde moord op oud-premier Hariri, het aftreden en weer aantreden van de pro-Syrische premier Karami geven aan hoe verdeeld het land is. De VVD wil met de stemming over het EU-Associatieverdrag wachten tot na de Libanese verkiezingen en een definitieve overeenkomst tussen Libanon en Syrië over de terugtrekking van de Syrische troepen en inlichtingendiensten uit Libanon.

De Tweede Kamer heeft met dit verzoek ingestemd. Een Associatieovereenkomst met Syrië, waarmee de VVD, onder de gegeven omstandigheden, niet kan instemmen, zal door de Europese Commissie niet worden ondertekend.

Wel ging de VVD akkoord met de ratificatie van de
EU-Associatieovereenkomst met Algerije. Volgens Hans van Baalen maakt de regering-Bouteflika serieus werk van de bestrijding van het internationale terrorisme en de ongecontroleerde migratie richting de Europese Unie. Een stabiel, welvarend en seculier Algerije kan een matigende invloed binnen de Magreb-regio en binnen de OPEC uitoefenen. De VVD ziet het als een probleem dat er nog geen terug- en overnameovereenkomst tussen Algerije en de Benelux is gesloten. Deze week leverden de besprekingen tussen Algerije en Nederland geen bevredigend resultaat op. Minister Bot verzekerde de Kamer dat, na het in werking treden van het EU-Associatie-akkoord, overeenstemming over het terug- en overnemen van Algerijen en derdelanders door Algerije in het verschiet ligt. Deze verzekering en de mogelijkheid om op basis van de Associatieovereenkomst en het op te stellen samenwerkingsprogramma druk op Algerije uit te oefenen, gaf bij de VVD-fractie de doorslag om met ratificatie in te stemmen.

Voor meer informatie. j.vbaalen@tweedekamer.nl

17 maart 2005