Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

Milieuteam


P E R S B E R I C H T nog niet naar de pers


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


17 maart 2005


Onderwerp: man beboet voor vangen van kraaien.


Agenten van het regionaal milieuteam van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland hebben afgelopen week proces-verbaal opgemaakt tegen een 39-jarige man uit Aalten voor overtreding van de Flora- en Faunawetgeving. De man wordt ervan verdacht dat hij bij zijn woning in het buitengebied een kraaienvangkooi had opgesteld. In de kooi werden onder andere zwarte kraaien aangetroffen.


De agenten stelden onlangs vast, dat op grond, in gebruik bij de verdachte, twee vangkooien stonden, waarvan het in één geval om een zogenaamde kraaienvangkooi ging. Dit middel mag alleen gebruikt worden om kraaien te vangen die belangrijke schade veroorzaken aan gewassen. Deze situatie doet zich aan het eind van de winter niet voor, reden voor de politie om proces-verbaal op te maken. De bewuste vangkooi is in beslag genomen.


Ter verduidelijking: de Minister van Landbouw, Natuur en Visserij heeft de zwarte kraai wel op de landelijke vrijstellingslijst gezet. Dat wil zeggen dat deze vogel gevangen en gedood mag worden in het kader van schadebestrijding.
Er moet dan wel sprake zijn van een causaal verband tussen de geleden of te lijden belangrijke schade aan gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij of wateren en de soort die men bestrijdt.


Landelijk gezien zorgt deze regel bij jagers voor de nodige vragen, hetgeen waarschijnlijk reden voor de verdachte zal zijn om een rechterlijke uitspraak uit te lokken.


Naast de kraaienvangkooi werd een doorloopkooi aangetroffen die geschikt is om vossen te vangen. Ook hiervan wordt proces-verbaal opgemaakt.


Einde bericht


N.B. Betrokkene is niet bereid om met de media te praten.


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --