Fractie PvdA Rotterdam

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde

Betreft: Afsluitbeleid Eneco

Rotterdam, 16 maart 2005

Schriftelijke vragen ter mondelinge beantwoording in de gemeenteraadsvergadering 17 maart 2005

Geacht College,

Afgelopen maand bereikten mij diverse signalen dat Eneco zich niet houdt aan art. 95b van de Elektriciteitswet, waarin is vastgelegd dat netbeheerders en vergunninghouders een beleid moeten voeren, dat gericht is op het voorkomen van het afsluiten van afnemers in de periode van 1 oktober tot 1 april. Zo is er bijvoorbeeld spraken van een mevrouw die in deze maand door Eneco is afsloten van stroom en gas.


1. Bent u op de hoogte van deze praktijk? Hoe heeft Eneco proberen te voorkomen dat overgegaan is tot een winterafsluiting?
2. De wetgever vindt het onwenselijk dat mensen in en rond de winter worden afgesloten van verwarming en van stroom. Deelt het College deze mening?
3. Hoe kan het dat gezien art. 95b lid 7 en 8 van de Elektriciteitswet toch is overgaan tot afsluiting in een periode waarin het streng vroor?
4. Hoeveel keer is er bij Eneco, en in Rotterdam, overgaan tot winterafsluiting sinds 1 oktober 2004?
5. Heeft Eneco de bepaling 95b uitgewerkt in een transparant afsluitbeleid? Hoe ziet dit beleid eruit, en kunt u de inhoud van dit beleid zo spoedig mogelijk aan de raad doen toekomen?
6. In hoeveel van de gevallen van winterafsluiting was sprake van een traject voor schuldhulpverlening?
7. Bestaat het convenant nog tussen SoZaWe en Eneco inzake schuldhulpverlening? Zijn hierin afspraken aanwezig over de afsluiting van verwarming en stroom?
8. Zijn er met andere energiebedrijven soortgelijke convenanten gesloten?

Met vriendelijke groet,

Matthijs van Muijen

Coolsingel 40, 3011 AD Rotterdam T: 010-417 2105 F: 010-4120845 E: pvda@stadhuis.rotterdam.nl

---- --