GroenLinks

Nieuwe WAO wet hoort in de prullenbak

17 maart 2005

De nieuwe WAO van minister de Geus kan het beste onmiddellijk in de prullenbak belanden. Het is een onmogelijk, ingewikkeld en duur systeem, waarvan zieke werknemers niet beter worden. De Kamer moet hier snel een debat op hoofdlijnen over voeren.

WAO-ers worden niet aan het werk geholpen, maar belanden ondertussen wel in een labyrint van verschillende uitkeringsregelingen. GroenLinks vreest dat niemand de wet van De Geus nog zal begrijpen. De uitvoering van deze nieuwe WAO is ook uiterst complex door de geforceerde concurrentie tussen private verzekeraars en het UWV, de huidige uitvoerder van de WAO. Dit gaat ten koste van wat de échte prioriteit zou moeten zijn: het aan werk helpen van WAO-ers.

De wet is bovendien onnodig. Vooral dankzij betere preventie, controle (Wet Poortwachter) en boetes voor werkgevers (Pemba, wordt door minister de Geus afgeschaft) is het aantal nieuwe WAO-ers tussen 2001 en 2004 gehalveerd. De WAO wordt dus steeds goedkoper. In plaats van de nieuwe WAO zou minister De Geus zijn energie beter kunnen richten op het aan het werk helpen van bestaande WAO-ers, waar jarenlang nauwelijks naar is omgekeken.

Ook hier maakt De Geus de verkeerde keuze: hij heeft deze mensen (onder de 50 jaar) alleen een nieuwe en strengere herkeuring te bieden. Grofweg 80.000 mensen zullen hun uitkering (gedeeltelijk) verliezen. Of deze mensen werkelijk aan de slag komen, interesseert de minister minder. Hij had trek in een ingreep in de WAO en vindt het fantastisch als er minder WAO-uitkeringen worden betaald. GroenLinks heeft al jaren gepleit voor een deltaplan om arbeidsplaatsen voor WAO-ers te creëren en vooral werkgevers hierop aan te spreken. Het kabinet heeft dat tot op heden geweigerd.

Het UWV, de Raad van State en het Centraal Planbureau bevestigen het oordeel van GroenLinks. Daarom zou de Tweede Kamer nu snel een spoeddebat moeten houden. Niet over de uitvoering van de WIA, maar over de wezenlijke vraag: zit Nederland te wachten op deze WIA? Wat GroenLinks betreft niet. De minister moet met een nieuw voorstel komen.

Kees Vendrik

«