FNV

Beveiligingsbranche bestrijdt ziekteverzuim met arboconvenant

Woensdag trad in de beveiligingsbranche een arboconvenant in werking. Binnen twee jaar wil de sector het ziekteverzuim met 20 procent terugdringen.
Vakbondsbestuurder Ton Neijenhuis: "Als dat percentage wordt gehaald, bespaart de bedrijfstak jaarlijks 16 miljoen euro." Het ziekteverzuim lag vorig jaar op 7,2 procent.

Het 'arboplusconvenant' is een afspraak tussen bonden, werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en geldt tot juli 2007. Er komen maatregelen voor preventie van ziekteverzuim, begeleiding van zieke werknemers en reïntegratie van langdurig zieken.

Neijenhuis: "Gezondheidsrisico's als werkdruk en stress, en agressie en geweld zijn typisch voor deze branche. Daar zal de aandacht bij preventie naar uitgaan."

Het convenant voorziet ook in de oprichting van een brancheservicepunt dat werkgevers en werknemers adviseert. Ook na 2007 zal het servicepunt blijven bestaan. Het servicepunt kan helpen met contracten bij centra voor rugrevalidatie, of doorverwijzen voor schuldsanering.

Neijenhuis: "De beveiliging vormt de onderkant van de arbeidsmarkt. Mensen komen vaak in de branche terecht vanuit een uitkering. Ook wordt veel parttime gewerkt. Dan kunnen er geldproblemen ontstaan, waardoor mensen het niet meer zien zitten en zich ziek melden."

In het cao-traject heeft de bond aanvullende voorstellen gedaan voor een 'ketenaanpak' om de afspraken uit het arboconvenant nader in te vullen. De onderhandelingen lopen nog.