Het Nederlandse Rode Kruis

Persbericht

Donderdag 17 maart 2005

Studie naar gewoonterecht door Rode Kruis

´Mensen in burgeroorlog beter beschermd´

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) publiceert op donderdag 17 maart de Gewoonterechtstudie. Dit is een onderzoek naar het gewoonterecht dat van toepassing is tijdens gewapende conflicten. De lancering gebeurt vandaag door de president van het ICRC, dr. Jakob Kellenberger, tijdens een bijeenkomst in Genève voor vertegenwoordigers van staten die de Verdragen van Genève hebben geratificeerd.

Betere bescherming burgers

De Gewoonterechtstudie verbetert de bescherming van mensen in oorlog. ´En dan praten we vooral over burgeroorlogen´, aldus Mireille Hector, hoofd humanitair oorlogsrecht van Het Nederlandse Rode Kruis. ´De regels die gelden in een burgeroorlog zijn niet allemaal in verdragen vastgelegd, terwijl juist deze conflicten het meeste voorkomen en het meeste leed veroorzaken. Die regels staan nu duidelijk beschreven´. Volgens Hector toont de studie aan dat de regels van het gewoonterecht in een burgeroorlog verder gaan dan de regels die tot nu toe in verdragen over interne conflicten zijn vastgelegd. ´Zo bevatten de verdragen geen specifieke regel die verbiedt dat in een burgeroorlog burgerobjecten worden aangevallen. Het is nu vastgesteld dat volgens het gewoonterecht dit wél geldt. Dit is belangrijk omdat het gewoonterecht niet alleen geldt voor de staten die partij zijn bij een verdrag, maar voor alle partijen bij een gewapend conflict.`

Gewoonterecht

´Een regel behoort tot het internationaal gewoonterecht als uit wereldwijde en uniforme praktijk blijkt dat staten deze regel bindend achten´, verklaart Hector. ´Het gewoonterecht dient als belangrijke bron voor het aanspreken van strijdende partijen in een oorlog. Het is belangrijk dat nu is opgeschreven welke regels dan gelden, ook voor landen die geen partij zijn bij een bepaald verdrag, zoals de Aanvullende Protocollen bij de Verdragen van Genève.´.

Het Rode Kruis heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar de praktijk tijdens oorlogen in 47 landen, waaronder Nederland. Het ICRC heeft zich gebaseerd op bijvoorbeeld militaire handboeken, nationale wetgeving of officiële verklaringen van regeringen. Ook zijn verschillende internationale actoren, zoals de Verenigde Naties, regionale organisaties en Internationale gerechtshoven en tribunalen in het onderzoek meegenomen.

Ook in Nederland komt er een lanceringbijeenkomst van de Gewoonterechtstudie. Deze zal in mei in Den Haag plaatsvinden.