Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Financiële doorlichting en harde afspraken

Jeugdzorgaanbieders onder curatele

De wachtlijsten bij de jeugdzorgaanbieders zijn gestegen tot ruim 1300 kinderen. Dit is voor de provincie onaanvaardbaar omdat afspraken over het terugdringen van de wachtlijsten zijn gemaakt en daarvoor extra middelen zijn ingezet.
Omdat de jeugdzorgaanbieders, ondanks deze door Provinciale Staten beschikbaar gestelde extra middelen, om meer geld blijven vragen, zal de provincie de instellingen financieel en op functioneren laten doorlichten. Bureau Jeugdzorg Brabant gaat bovendien controleren of de zorgaanbieders zich aan de vastgestelde behandeltermijnen houden. De provincie heeft Bureau Jeugdzorg opdracht gegeven op korte termijn hierover te rapporteren. Bovendien stelt de provincie de jeugdzorgaanbieders door een verplicht maandelijks overleg onder curatele.

Voor 2006 en de jaren daarna gaat de provincie harde financiële- en productie afspraken maken met de jeugdzorgaanbieders.
De wet op de jeugdzorg geeft aan dat de jeugdzorgaanbieders dié zorg dienen te leveren die in het indicatiebesluit van Bureau Jeugdzorg is opgenomen. In dit indicatiebesluit, dat aangeeft hoe kinderen moeten worden geholpen, is ook de duur van de zorg aangegeven. Hierdoor worden productieafspraken mogelijk.
De provincie zal uitsluitend deze zorg met de jeugdzorgaanbieders gaan afrekenen. Hierbij zal mede aan de orde komen of de zorg effectief is geweest en het geïndiceerde traject volledig is afgelopen.
Afrekening vindt plaats op basis van prijsafspraken, gebaseerd op normbedragen. Mede omdat over de kosten van de zorg discussie is ontstaan wil de provincie de zorgaanbieders financieel doorlichten.
Gedeputeerde Roel Augusteijn heeft dit heden aan het Jeugdzorgberaad medegedeeld.

Om een inzicht in de behoefte te krijgen heeft de provincie Bureau Jeugdzorg Brabant gevraagd om op basis van de ervaringscijfers van de laatste jaren voor 2006 een prognose te maken van de benodigde zorg. Op basis van deze prognose zal de provincie de jeugdzorgaanbieders gaan subsidiëren.
De provincie sluit niet uit dat ook nieuwe jeugdzorgaanbieders in Noord-Brabant op de markt gaan komen.