Gemeente IJsselstein


Boomfeestdag op eiland jachthaven Marnemoende donderdag, 17 maart 2005 - 15:14 CET

Op de Nationale Boomfeestdag, woensdag 16 maart, plantten 450 leerlingen van acht IJsselsteinse basisscholen 773 bomen en struiken op een winderig eiland bij de nieuwe jachthaven Marnemoende aan de Noord IJsseldijk.

De kinderen zijn druk bezig met het planten van een boom De kinderen kwamen, soms gewapend met schep, onder begeleiding van leerkrachten en ouders op de fiets naar de jachthaven. De politie heeft speciaal hiervoor het autoverkeer op de Noord IJsseldijk stilgelegd.

Na ontvangst op de jachthaven en een kort woordje door de wethouders Lappee en Van Kranenburg gingen de kinderen via een speciaal aangelegde drijvende brug naar het eiland. Om de veiligheid van de kinderen te waarborgen, was ook de reddingsbrigade met een boot aanwezig. Het eiland is zon vierhonderd meter lang en tien meter breed en wordt een klein stukje natuur. Daarom hebben de kinderen bomen en struiken geplant die daar van nature voorkomen: zes verschillende soorten wilgen, de es en de els. Dit zijn soorten die het goed doen op een vochtige oever.

Iedere school kreeg een eigen plantvak om te planten. Medewerkers van de afdeling Groen van de gemeente hielpen de kinderen hierbij. Door de drassige grond en het wegzakken van de planters leidde dit in sommige gevallen tot een amusant schouwspel.
Na het planten kregen de kinderen nog wat te drinken en gingen zij weer terug naar huis of school.

Jeugd en natuur
Dit jaar werd voor de 49-ste keer de Nationale Boomfeestdag gevierd. Jaarlijks plant de schooljeugd meer dan 450.000 bomen en struiken in Nederland. In de 48 Boomfeestdagen zijn meer dan tien miljoen bomen en struiken geplant! De Stichting Nationale Boomfeestdag richt zich bewust op de jeugd; door zelf hun eigen boom te planten, worden de jongeren zich bewust van de waarde én het belang van een gezonde natuur en dragen ze zelf bij om haar toekomst te garanderen. Zonder een gezonde natuur gaat de aarde kapot.

Verdrag van Kyoto
Daarnaast heeft Nederland zich met het Kyoto-Verdrag verplicht om de CO2-uitstoot met 6% te verminderen. Het Verdrag stelt nadrukkelijk dat landen hun bossen en bomen mogen meetellen als maatregel tegen de CO2 uitstoot (CO2 is het belangrijkste broeikasgas), omdat bomen broeikasgassen opnemen om te groeien. Vooral jonge bomen nemen veel broeikasgassen op. Stichting Nationale Boomfeestdag heeft daarom de Nederlandse gemeenten opgeroepen om tijdens de Nationale Boomfeestdag op 16 maart massaal bomen te planten.

Foto's
Diavoorstelling