Groen!

PERSCONFERENTIE |

Brussel, 17 maart 2005

Jef Tavernier, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!

Persdienst Groen! Ron Hermans - woordvoerder Sergeant De Bruynestraat 78-82 | 1070 Anderlecht | tel 02 219 19 19 | fax 02 223 10 90 | gsm 0473 90 30 66

e-mail pers@groen.be | persteksten http://www.groen.be/pers/

Voorstellen bij parlementaire bespreking van gemeentedecreet: Groen! wil sterkere locale democratie

Het nieuwe gemeentedecreet van de Vlaamse regering is een gemiste kans. Het nieuwe gemeentedecreet had de gemeentelijke democratie kunnen versterken, de raadsleden een beter statuut kunnen geven en de mogelijkheden tot inspraak en participatie van burgers aanzienlijk kunnen verbeteren. Dat is al te weinig gebeurd. Daarom ook zal Groen!
- bij de bespreking van het nieuwe gemeentedecreet in het Vlaams parlement - zes voorstellen van decreet indienen. Via die decreten wil Groen! de openbaarheid van vergaderingen afdwingen alsook het petitierecht en de gemeentelijke volksraadpleging. Groen! wil ik ook dat de adviezen van adviesraden au sérieux worden genomen. Tegelijkertijd pleit Groen! via haar voorstellen voor een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen in uitvoerende mandaten, zowel op gemeentelijk als op provinciaal niveau. Via een vijfde voorstel van decreet roept Groen! de Vlaamse regering op het statuut van gemeenteraadsleden in grote gemeenten te verbeteren. Tenslotte verzet Groen! zich via een zesde voorstel tot decreet tegen de cumulatie van uitvoerende locale en parlementaire mandaten. "Via deze voorstellen wil Groen! de meerderheidspartijen alsnog resoluut laten kiezen voor een versterking van de locale democratie," stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Jef Tavernier (Groen!).