Gemeente Vlaardingen


Gemeente en bewoners helpen padden
17 maart 2005

De paddentrek is weer begonnen. Omdat padden tijdens de voorjaarstrek traag voortbewegen, zijn ze zeer kwetsbaar tijdens het oversteken van wegen. In Vlaardingen vindt nog op drie locaties de paddentrek plaats: Van Boendaleweg/Zuidbuurt, Watersportweg en Holyweg.

Veertig vrijwilligers zetten in de avond de padden over. Het overzetten houdt in dat de dieren met de hand van de weg in de berm gezet worden. Verder verwijderen de vrijwilligers doodgereden exemplaren en zowel levende als dode dieren worden geteld. Het cijfermateriaal wordt verzameld ten behoeve van landelijk onderzoek. Er zijn verkeersmaatregelen getroffen om de padden en de vrijwilligers te beschermen. Tijdens de overzetactie houdt de Politie Rijnmond regelmatig een oogje in het zeil in verband met de verkeersveiligheid op die locaties waar vrijwilligers bezig zijn.

In Vlaardingen komen sinds mensenheugenis padden, kikkers en salamanders voor. Al duizenden jaren leven deze amfibieën in deze omgeving. Niet alleen horen zij in het landschap, zij hebben ook een zeer nuttige functie in de natuur omdat zij veel - soms hun eigen gewicht per dag - kruipende en vliegende insecten, larven, wormen en mieren eten. In de winterperiode houden zij op het land of in het water hun winterslaap en in het voorjaar trekken zij in de avonduren massaal naar het water waarin zij zijn geboren om zich voort te planten. In Nederland behoren alle amfibieën tot de wettelijk beschermde diersoorten.

Andere jaren begon de trek al in februari. Dit jaar, door de lange periode van koude nachten gaan de padden nu met het mooie weer op pad. De trek begint met invallen van de avond als de temperatuur nog boven de vijf graden is. Half april vertrekken ze weer uit het water en trekken dan kilometers weg.