Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 068 SW
Datum: 17-03-05

Leeuwarden, 17 maart 2005

Kievitseieren: GS van Fryslân en BFVW op één lijn

Gedeputeerde Staten van Fryslân en het Hoofdbestuur (HB) van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW) hebben vanmiddag met elkaar overlegd over de situatie die is ontstaan na de uitspraak van de rechtbank Leeuwarden over het 'aaisykjen' in Fryslân. GS en BFVW constateren dat de rechtbank het Friese beschermingsmodel, de trits van het zoeken, rapen en beschermen van eieren, als zodanig heeft erkend en dat deze Friese traditie principieel niet in strijd is met de Europese Vogelrichtlijn. Voor Fryslân is volgens de rechtbank ook geen andere bevredigende oplossing mogelijk. Desondanks is als gevolg van de uitspraak het raapseizoen feitelijk verloren gegaan en het tijdstip waarop dat gebeurt, vinden GS en BFVW hoogst ongelukkig.

Er is vervolgens gezamenlijk geconstateerd dat genoemde trits met de uitspraak feitelijk is doorbroken, omdat na vannacht 24.00 uur het meenemen van eieren niet meer is toegestaan.

Voor de BFVW betekent dit dat de organisatie van de nazorg tot en met het verzamelen van gegevens dit seizoen niet meer gegarandeerd kan worden en dat de Bond dus haar verplichtingen richting GS niet na kan komen. GS hebben begrip voor dit standpunt en het betekent dat ook GS dit jaar niet richting LNV hun rapportageverplichting na kunnen komen. De uitspraak van de rechtbank geeft alle mogelijkheden om hoger beroep in te stellen. Dat zal zeker gebeuren.

Het HB is met de provincie van mening dat het niet verstandig is op dit moment een spoeduitspraak te vragen bij de Raad van State in Den Haag dan wel dat GS overhaast een nieuwe ontheffing zouden verlenen. Het HB en de provincie hebben alle vertrouwen in de goede afloop van de beroepsprocedures, maar willen, in het belang van de weidevogels, geen risico's lopen om hun juridische positie te verzwakken.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met:

. de heer A. Osinga, voorzitter van de BFVW (tel.nr. 058 256 15 49) . mevrouw A. Andriesen, gedeputeerde prov.Fryslân (telefonisch bereikbaar onder nummer 058 2 925 765; Willy Steen)


---- --