ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: Afbraak arbeidsvoorwaarden onacceptabel

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO Verpleeg- & Verzorgingshuizen (V&V) zijn woensdag 16 maart gestart met het uitwisselen van de wederzijdse voorstellen. De werkgevers (vertegenwoordigd door de branchevereniging Arcares) openen frontaal de aanval op afbraak van de CAO V&V. Voor ABVAKABO FNV gaan deze voorstellen veel te ver. Het is het onaanvaardbaar dat de arbeidsvoorwaarden van de werknemers op de helling worden gezet.

ABVAKABO FNV staat voor behoud van koopkracht, door het eisen van een loonsverhoging van 1,25% en het eisen dat de stijging van de PGGM premieverhoging per 1 januari 2005 volledig voor rekening van de werkgever komt.
Verder wil ABVAKABO FNV afspraken over de loondoorbetaling in het tweede ziekte jaar en over het treffen van (financiële) maatregelen om reïntegratie van arbeidsongeschikten te bevorderen. De kwaliteit van zorg in de sector is onder de maat. De werkdruk stijgt en werknemers worden overbelast. Het lijkt wel dweilen met de kraan open. Wij willen die ontwikkeling een halt toe roepen. Als eerste stap moet er daarom zowel voor cliënten als voor de werknemers een meetbare norm komen die recht doet aan de eisen voor het kunnen leveren van goede basiszorg. De CAO regelt de personeelsformatienorm en geeft aan hoeveel werknemers er nodig zijn om kwalitatief goede zorg te verlenen. De werkgever moet de toepassing van de personeelsformatienorm met de ondernemingsraad bespreken en verslag uitbrengen in het jaarverslag van de instelling. Omdat er op korte termijn duizenden nieuwe werknemers in de sector nodig zijn, moet opleiden voor instellingen prioriteit krijgen. Dit vereist dat instellingen meer gaan opleiden naar behoefte en dat ze opleiden zien als een gewenste investering in plaats van een kostenpost waarop bezuinigd wordt.

De werkgevers vinden dat de CAO V&V teveel regeltjes bevat waar werkgevers aan gehouden kunnen worden en die moeten eruit om marktwerking mogelijk te maken. Het ondernemerschap van werknemers is hun centrale boodschap.
Voorbeeld daarvan is dat de werkgevers af willen van de periodieke salarisverhoging en dat ze een prestatiebeloning willen invoeren. De eerste stap wordt een basissalaris dat onder het huidige salarisniveau ligt en dat meebeweegt afhankelijk van de inspanningen en prestaties.
Ook wil Arcares de onregelmatigheidstoeslag voor het werken buiten kantoortijden afschaffen, omdat het vanzelfsprekend is om in de avonduren of het weekend te werken.
Ze willen minder afspraken vastleggen in de CAO, en de zeggenschap over de arbeidsvoorwaarden regelen met de Ondernemingsraad.

Voor ABVAKABO FNV gaan de voorstellen van Arcares veel te ver. Het is het onaanvaardbaar dat de arbeidsvoorwaarden van de werknemers op de helling worden gezet.

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ, Nu'91 en De Unie Zorg en Welzijn trekken dan ook één lijn tegen de voorstellen van Arcares en hebben één gezamenlijke inzet voor hun CAO-eisen bij Arcares afgegeven. De bonden willen samen optrekken voor een goede CAO, omdat ze redelijke eisen hebben en omdat ze niet meewerken aan afbraak. De werknemers verdienen een goede CAO V&V.
De volgende overlegronde is gepland op 23 en 24 maart.


---

Voor meer informatie, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Pim van Loon, bestuurder Verpleeg- & Verzorgingshuizen (06) 51576922
Ingeborg van Kints, persvoorlichter (06) 53362330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

17 mrt 05 16:08