Provincie Drenthe

Ondertekening Convenant Blok III

Oplossing voor vervuilde wijken landelijk gebied Oude Veenkoloniën

Assen, 17 maart 2005
Persberichtnummer 05-044

Donderdag 17 maart zal om 16.00 uur in Huize Bareveld te Nieuwediep (Bareveld) een convenant worden ondertekend namens de circa
700 landeigenaren in het herinrichtingsgebied Blok III en de bij de landinrichting betrokken overheden. In die overeenkomst spreken de betrokken partijen met elkaar af hoe zij met eventuele bodemverontreiniging van gedempte wijken omgaan en hoe zij de kosten verdelen. Blok III omvat het buitengebied van Eexter- en Gieterveen. Soortgelijke overeenkomsten zijn eerder gemaakt voor de Blokken I (Ommelanderwijk) , IV (Hoogezand) van het deelgebied Oude Veenkoloniën en voor het deelgebied De Pekelas.

De afgelopen jaren is er een verkennend onderzoek uitgevoerd naar aard en omvang van de bodemverontreiniging in de gedempte wijken in Blok III. De uitkomsten bevestigen het beeld dat het in dit gebied in het algemeen meevalt, maar dat er toch enige gevallen van vervuiling zijn. Hoe deze verontreinigingen verder worden onderzocht en aangepakt staat in het Bodembeheerplan dat bij de overeenkomst hoort. Het convenant maakt het mogelijk dat de gronden in het kader van de herinrichting zonder problemen van eigenaar kunnen wisselen. De kosten van het Beheerplan bedragen 520.000,-. Daarvan betalen de landeigenaren een deel via de landinrichtingskosten. De provincies Drenthe en Groningen betalen 71% van de uitvoeringskosten. Na de ondertekening van het convenant kan de blokcommissie de afhandeling van de laatste bezwaren tegen de toedeling ter hand nemen en de aktepassering laten plaatsvinden.

Voor de provincies Groningen en Drenthe zullen respectievelijk de gedeputeerden de heer Henk Bleker en mevrouw Tanja Klip-Martin het convenant ondertekenen. De eigenaren worden vertegenwoordigd door de secretaris van de Herinrichtingscommissie de heer Piet Dijkstra. De ondertekening door de overige deelnemers, de gemeenten Aa en Hunze, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaaal, Veendam, het waterschap Hunze en Aas, ministerie VROM, LTO Noord en de Stichting Landinrichting en Bodemverontreiniging gebeurt door bestuurders of ambtelijke vertegenwoordigers.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl