CPNB


Boekenweek: De Dag van Nederlands-Indië
Hella S. Haasse schenkt persoonlijke bibliotheek aan Indisch Huis

17 maart 2005

Auteur Hella S. Haasse heeft vandaag haar persoonlijke Indische bibliotheek geschonken aan Het Indisch Huis in Den Haag. Haar collectie bestaat uit boeken, tijdschriften en knipsels met betrekking tot Indië en Indonesië en uit persoonlijke fotoboeken en familiefilms.

Deze collectie zal op termijn voor belangstellenden, onderzoekers en biografen te raadplegen zijn in de bibliotheek van Het Indisch Huis. Hella S. Haasse schonk haar collectie tijdens een bijeenkomst in Het Indisch Huis ter gelegenheid van De Dag van Nederlands-Indië, één van de elf themadagen van de Boekenweek.

Het Indisch Huis - in januari dit jaar gefuseerd met het Indisch Wetenschappelijk Instituut en de Indische Vereniging NINES - beschikt over een bibliotheek en fotocollecties die vanuit Indisch perspectief zijn samengesteld. De gehele collectie laat zien op welke wijze Nederlanders (uit Indië) met het Indische heden en verleden verbonden zijn. De bibliotheek bevat onder meer de persoonlijke collecties van de Indische journalisten /publicisten Tjalie Robinson en Lilian Ducelle én schenkingen van privé-personen.

De persoonlijke Indische bibliotheek die Hella S. Haasse aan Het Indisch Huis schenkt bestaat uit romans, (auto-)biografieën en diverse studies met betrekking tot Indië en Indonesië waaronder etnografische, (kunst-) historische, sociologische, juridische en letterkundige studies.

Deze bijzondere schenking geeft extra glans en gewicht aan de collectie van Het Indisch Huis. Voor zowel onderzoekers als belangstellenden wordt duidelijk welke boeken over Indië/Indonesië Hella S. Haasse voor haar eigen werk zelf las en raadpleegde. Ook voor toekomstige biografen betekent deze schenking een schat aan informatie.

Zowel de bibliotheek als het documentatiecentrum van Het Indisch Huis zullen dit jaar voor publiek toegankelijk zijn na een verhuizing naar een nieuw pand.

De Boekenweek wordt mede mogelijk gemaakt door NS.