Gemeente Hardenberg


Leerlingen Vechtdalcollege exposeren in Gemeentehuis

Persbericht 17 maart 2005

Van 17 maart tot half april wordt in de Raadszaal van het Gemeentehuis te Hardenberg een aantal werkstukken geëxposeerd die gemaakt zijn door leerlingen van de 3e klassen VMBO-basis van het Vechtdalcollege te Hardenberg. Dit alles naar aanleiding van een optreden van verhalenvertelster Janna van den Berg eind vorig jaar. Zij vertelde op boeiende wijze over de historische Slag bij Ane in 1227; een feit dat nog steeds jaarlijks wordt herdacht.

Het vak CKV - Culturele en Kunstzinnige Vorming - staat sinds enkele jaren op het lesrooster van alle leerlingen bovenbouw van het voortgezet Onderwijs en beoogt onder meer jongeren bewust te maken van cultuur in eigen omgeving. Er is in je eigen omgeving vaak meer interessants te beleven en te vinden dan we vaak zelf weten!

De leerlingen van 3-VMBO - zijn aan het werk gegaan om hun visie op deze historische gebeurtenis vorm te geven. Zo ontstonden er mooie kasteel-maquettes, wapenschilden en andere voorwerpen. Gezien het korte tijdbestek mag gezegd worden dat er een aantal prachtige resultaten is te bewonderen.

CKV-docente Marjan van der Raad is erg enthousiast over dit project en heeft ook een bijdrage aan de expositie geleverd in de vorm van een schilderij. "In het begin was het wat moeilijk om de leerlingen in actie te krijgen; ze moesten zich eerst een beeld vormen van wat ze wilden gaan maken, Maar gaandeweg nam het enthousiasme toe en was het lokaal een druk atelier waar hard en met plezier werd gewerkt. Ik vond het wel spannend of alles op tijd klaar zou zijn, maar het is gelukt. Complimenten aan de leerlingen!" De expositie is voor belangstellenden te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis. Groepen leerlingen kunnen de kunstwerken komen bekijken onder begeleiding van een leerkracht."