PRESIDENT PUTIN STEUNT MOSKOU'S OLYMIPISCH BID 2012 VOLLEDIG

Moskou, 17 maart 2005 - President Vladimir Putin besprak gisteren met de leden van het IOC evaluatiecommissie de krachten van het Olympisch bod van Moskou voor 2012.

Tijdens zijn ontmoeting vertelde President Putin de leden van de evaluatiecommissie het volgende: 'Ik denk dat u het met mij eens bent dat ons land een van de leidende internationale sportnaties in de wereld is. In Moskou alleen al leven meer dan 500 Olympische kampioenen. Ik ken geen enkele andere stad in de wereld die zo veel schitterende sporttalenten voort heeft gebracht.

'Vijfentwintig jaar geleden was de hoofdstad van Rusland, Moskou, de organiserende stad voor de Spelen van de 22ste Olympiade. We kennen allemaal de internationale politieke condities waarin de Spelen toen zijn gehouden. Gelukkig zijn deze tijden nu voorbij. De wereld is veranderd en ook Rusland is veranderd. Maar een ding zal altijd hetzelfde blijven -- de interesse van Russen voor sport.

'Er zijn meer dan honderd Europese en Wereldkampioenschappen in Moskou gehouden en zelfs vanaf de vandaag kan al meer dan een derde van de huidige locacties worden gebruikt voor de toekomstige Olympische Spelen. Of de Olympische Spelen nu wel of niet in Moskou worden gehouden; de autoriteiten van Moskou en de regering hebben toegezegd 300 sportlocaties in de hoofdstad voor 2010 te bouwen.

'Rusland deelt de humanitaire principes van de Olympische idealen. Dit is zeker van toepassing op het Rusland van vandaag de dag. In bepaalde opzichten zal het houden van de Olympische Spelen in Moskou het mogelijk maken deze principes in de hele Russische samenleving te onderstrepen. Maar er is ook een andere historische component -- 2012 is een markering van honderd jaren lange deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen.

'Wij zijn niet alleen erg blij met de ontwikkelingen die de Olympische beweging doormaakt, maar ook zeer zeker met de ontwikkeling die er op het gebied van de Paralympische Spelen plaatsvinden. Niet allen in sportieve zin is de Paralympische beweging belangrijk, maar ook op sociaal gebied. Daarom zijn wij ook bereid al het noodzakelijke te doen voor de Paralympische Spelen.

'We geloven dat de beslissing over wie de 33ste Olympische Spelen mag organiseren doordacht zal zijn en goed onderbouwd en rechtvaardig. En als de beslissing op Moskou zal vallen dan zullen de autoriteiten van Moskou en de regering er natuurlijk alles aan doen om de Spelen op topniveau te organiseren. Dit om er voor te zorgen dat het belangrijkste internationale evenement dat internationale banden, vriendschap en wederzijds begrip over de hele wereld ontwikkelt, zeer gedenkwaardig zal worden.

'En ik wil nog een belangrijk ding zeggen: natuurlijk is de houding van de officiële autoriteiten -- de locale overheid, de stad en de regering -- een zeer belangrijke component in het organiseren van de Olympische Spelen, maar dit is niet de meest belangrijke. Het aller belangrijkste is de houding van de meerderheid van de Russische bevolking ten aanzien van de Olympische Spelen. En ik verzeker u dat als de Olympische Spelen in Rusland, in Moskou, worden gehouden, dit zal worden ondersteund in de meest actieve zin door een meerderheid van de bevolking.'

Foto's van de ontmoeting van President Vladimir Putin zijn verkrijgbaar op website van Moscow 2012: http://m2012.ru/en/?did=5_415_423

YELTSIN VERKLAART STEUN AAN MOSKOU'S OLYMPISCH BOD 2012

Moskou, 16 maart 2005 - Na de ontmoeting met de Russische President Vladimir Putin kregen de leden van de IOC evaluatiecommissie van President Boris Yeltsin te horen dat hij een groot voorstander is voor het Olympisch bid van Moskou voor 2012.

Bij de receptie, die door de burgermeester van Moskou Yuri Luzhkov in het Patriarch Palace in het Kremlin werd gegeven, waren een aantal Olympische kampioenen en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Daar zei Boris Yeltsin tegen de leden van de commissie: 'Ik ben een atleet. Ik houd van sport. Ik heb de handen geschut van elk lid van de evaluatiecommissie en ik heb hen gevraagd naar hun indruk van Moskou. Iedereen zei 'ochen horosho!' (heel goed!). Ik vind de evaluatiecommissie oprecht en vakkundig. Ik weet dat zij grote waarde hechten aan Rusland's liefde en grote contributie voor de sport en enorme positieve impact die de Olympische beweging wederom op Rusland kan hebben. Ik wens mevrouw El Moutawakel en de evaluatiecommissie een plezierige voortzetting van hun verblijf in Moskou toe en wens hen het allerbeste voor de toekomst.'

Foto's van de receptie bijgewoond door de Rusland eerste President Boris Yeltsin zijn verkrijgbaar op de website van Moskou 2012: http://m2012.ru/en/?did=5_415_423

Orly Polak

Burson-Marsteller
Karperstraat 10
1075 KZ Amsterdam
The Netherlands

T: +31 20 579 5959
F: +31 20 579 5995
E: orly_polak@nl.bm.com
B-M 24h crisis hotline: +31 20 579 5997

www.burson-marsteller.nl
www.bursonmarsteller.com