Gemeente Culemborg

Team Communicatie
Ridderstraat 250
4101 BK Culemborg
Telefoon 0345 ­ 477720/477721

PERSBERICHT Culemborg, 17 maart 2005 Skeelerroutes door Culemborg
Culemborg is straks twee skeelerroutes rijker. Schaats en skatevereniging Lek en Linge heeft samen met de Recreatiemaatschappij Rivierenland het initiatief genomen om in het buitengebied van de WestBetuwe vier skeelerroutes uit te zetten. Twee van deze routes lopen (gedeeltelijk) over Culemborgs grondgebied.
Met een kleine aanpassing aan de routes gaf het college van B&W haar goedkeuring aan de routes èn voor het plaatsen van de bijbehorende bewegwijzering. De gemeente Culemborg garandeert bovendien als wegbeheerder dat de routes geschikt zijn om te gebruiken als skeelerpad. De SSV Lek en Linge zal de routes regelmatig controleren op gebreken. De gemeente heeft toegezegd de gebreken vervolgens te verhelpen.
De gemeente Culemborg zal beide routes de komende vijf jaar skatevriendelijk onderhouden zolang de verkeersveiligheid dit toelaat. Ditzelfde geld voor de westelijke Waterlinieroute, maar door de ontwikkelingen rondom de N320, A2, Parijsch en Pavijen kan de gemeente niet garanderen dat de route de komende vijf jaar intact kan blijven.
Met haar vele polderwegen en landelijk karakter is het gebied tussen de Lek en Linge uiterst geschikt voor skeelerroutes. Door de Tieler en Culemborgerwaard slingert de Lekzichtroute als een cirkel om Culemborg heen. De Waterlinieroute bevind zich in het westelijke buitengebied van Culemborg en komt o.a. langs fort Spoel en fort Everdingen. De routes worden op kaart uitgebracht en door middel van bebording ter plaatse aangegeven.
De routes zijn bedoeld voor lokale en regionale skeeleraars. De initiatiefnemers verwachten ook dat sporters van buiten de regio gebruik zullen maken van de routes. Daarom zijn de vier routes gemakkelijk bereikbaar via de NSstations Culemborg en Geldermalsen. Als ook de gemeente Geldermalsen haar goedkeuring verleent aan het project kan er gestart worden met de aanleg van de skeelerroutes.