Nederlands Detachement in Irak

AFSLUITING VAN DE MISSIE EN DE SITE DOOR SFIR 5

Beste lezers,

De missie loopt op zijn einde en we houden ons momenteel hoofdzakelijk bezig met het terugbrengen van al het personeel en materieel naar Nederland. We hebben het dan voor wat betreft het materieel over ongeveer 1100 zeecontainers en 650 voertuigen. Als we naar het personeel kijken praten we over ongeveer 1400 militairen van SFIR 5 en 300 militairen van het redeployment ondersteuningsdetachement. De mensen van dit detachement ondersteunen ons bij deze omvangrijke en complexe operatie. Momenteel zijn we over de helft. Ongeveer 1000 militairen zijn al teruggekeerd naar Nederland en de rest volgt de komende weken. Er zal een klein detachement achterblijven in Koeweit om de diverse boten te beladen. Zoals het er nu uitziet, zullen de laatste militairen van SFIR 5, waaronder ik zelf, op 9 april terugkeren op de vliegbasis Eindhoven.

Na de commando overdracht op 7 maart en de laatste operationele handelingen op 15 maart zit ons werk in de provincie Al Muthanna er op. Ik ben blij en trots op alles dat door onze militairen is gedaan en ik ben er ook van overtuigd dat de Irakese bevolking van de provincie Al Muthanna er zo over denkt.

Wij hebben getracht u vanaf 15 november een zo compleet mogelijk overzicht te geven van onze werkzaamheden middels deze site. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze site dan ook via deze weg bedanken voor de geleverde inspanningen. Speciaal wil ik majoor Peter, kapitein Rene, luitenant Arnoud en sergeant Gerben bedanken voor het opschonen en vervolgens bijhouden van deze website met alle teksten en schitterende fotos.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie interesse in onze site en hoop dat ook jullie hebben genoten van al onze belevenissen. Tevens wil ik iedereen bedanken voor de steun aan en het meeleven met de militairen van SFIR 5.

Luitenant-kolonel Frits van Dooren
Commandant SFIR 5

Overste Frits van Dooren (2e van rechts) met Kapitein Haider in gesprek met een inwoner van de stad op de bazaar van As Samawah

De zon zakt over de Eufraat, de missie is voorbij...