Gemeente Alkmaar


Penning van verdienste voor de heer G. Nieuwendijk

Alkmaar, 17 maart 2005

Op donderdag 17 maart om 17.00 uur reikt mevrouw drs. M. van Rossen, burgemeester van Alkmaar, de penning van verdienste in zilver van de stad Alkmaar uit aan de heer
G. Nieuwendijk, directeur van de NV Huisvuilcentrale Noord-Holland. Dit gebeurt in de Grote Sint Laurenskerk te Alkmaar tijdens zijn afscheidsreceptie.

De heer Nieuwendijk treedt op 1 juni 1981 in dienst van de gemeente Alkmaar, als adjunct-directeur Gemeentewerken van de Dienst Openbare Werken. Van 1984 tot 1987 is hij directeur Gemeentewerken. Per 1 januari 1988 is hij benoemd tot Algemeen Directeur van de Dienst Stadsontwikkeling en Beheer. Vanaf 1 januari 1990 is hij vrijgesteld door de gemeente Alkmaar als algemeen directeur om het project NV Huisvuilcentrale Noord-Holland op te starten.
Sinds 1 september 1991 is de heer Nieuwendijk directeur van de NV Huisvuilcentrale Noord-Holland. In deze periode heeft hij leiding gegeven aan de bouw van een moderne verbrandingsinstallatie voor huishoudelijk en bedrijfsafval. Dit betreft een installatie met een bovenregionale functie.
Vanaf 1991 is de heer Nieuwendijk tevens lid van de VVAV, Vereniging voor Afvalverwerking, waarin de heer Nieuwendijk een belangrijke nationale rol vervult als voorzitter van de sectie verbranden. Met name de discussie in relatie tot duurzame energie staat daarbij voorop.

De heer Nieuwendijk is in 1985 toegetreden als lid van de Stichting tot Behoud van de Kaasmarkt te Alkmaar en sinds 1986 voorzitter. Vanaf de oprichting in 1990 is hij lid van de Stichting Ere-gilde Noord-Hollandse kaas met als doelstelling het behoud en aandacht voor het product Noord-Hollandse kaas.
Sinds 1988 maakt de heer Nieuwendijk deel uit van het bestuur van de 8 October Vereniging "Alkmaar Ontzet". Daarbij is hij voorzitter van diverse commissies binnen de 8 October Vereniging, zoals: de Commissie Plechtige Herdenking, de Nautische Commissie, Sponsor Commissie, 8 October Kermis.

Op de oorkonde die hoort bij penning van verdienste staat vermeld: "als bewijs
van waardering voor zijn vele verdiensten en grote inzet voor de stad Alkmaar".

17 maart 2005