Gemeente Alkmaar


Douches zwembad De Hout buiten gebruik
na aantreffen van milde vorm Legionella

Alkmaar, 17 maart 2005

Tijdens een reguliere controle aan de douches van zwembad De Hout is in het leidingsysteem Legionella aangetroffen. Het gaat nadrukkelijk niet om het type dat longontsteking of veteranenziekte veroorzaakt. Met onmiddellijke ingang heeft het Sportbedrijf de douches tot nader order buiten werking gesteld.

[Het Sportbedrijf van de gemeente Alkmaar laat regelmatig de waterleidingen van sportaccommodaties in Alkmaar doorspoelen en controleren. Bij zo'n controle zijn nu Legionellabacteriën gevonden.

Er zijn verschillende typen Legionellabacteriën. Het type dat in De Hout is aangetroffen, veroorzaakt in het algemeen geen ernstige ziekte.

Zwembad nog open
Het zwembad blijft gewoon open voor gebruik . De Legionellabacterie is alleen aangetroffen in de douches van De Hout; deze zijn buiten gebruik gesteld. Het Sportbedrijf neemt maatregelen om de bacterie te bestrijden. Daartoe wordt er met chloor gespoeld en komt er een aanpassing aan de installatie.

Als uit controle blijkt dat de bacterie verdwenen is, dan worden de douches weer in gebruik genomen. Dit kan echter tien dagen duren.

Personen die ziek zijn en tot drie weken voordat de ziekte optrad gebruik hebben gemaakt van de douches in De Hout, worden aangeraden dit te melden bij hun behandelaar. Wie niet ziek is, hoeft niets te doen.

17 maart 2005