Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

In de vragen van de provincie Gelderland en in de eindmeting van DURP hebben diverse organisaties gevraagd om de inrichting van een helpdesk voor alle vragen over DURP. Omdat ik graag wil dat iedereen morgen verder kan, krijgt u straks allemaal een set mee naar huis met daarin diverse informatieproducten die u op weg moeten helpen. Maakt u gebruik van de handleidingen en standaarden in deze set. Mocht u daarna toch nog een vraag hebben, dan kunt u vanaf vandaag bellen of e-mailen met de DURP-helpdesk.

DURP-portaal
Vandaag heeft u veel gezien en gehoord over de manier waarop u digitale plannen kunt toepassen in uw organisatie: toetsing van bouwaanvragen, digitale inspraak, doorwerking van ruimtelijk beleid en andere ruimtelijke processen.
Vele gemeenten hebben ook al het initiatief genomen om hun bestemmingsplan op internet te zetten. De provincie Utrecht heeft het ontwerp streekplan op internet gezet. Op zich zijn dit goede initiatieven, maar het leidt er toe dat een burger straks via bijna 500 gemeentelijke en 12 provinciale websites plannen kunnen opvragen. Dat betekent dubbel werk en verlies van overzichtelijkheid. In het kader van het implementatieprogramma DURP wordt daarom gekeken of het mogelijk is om te komen tot één digitaal loket voor al deze plannen, een zogenaamde portaal-site. Via dit portaal kunnen dan alle ruimtelijke plannen van Nederland worden benaderd.

Slot
Mijn inzet is helder. Ruimtelijk beleid dat letterlijk en figuurlijk ruimte biedt voor ontwikkelkracht van burgers, bestuurders en bedrijven in de regio. Voor initiatieven en gebiedsontwikkeling door partijen te plaatse. Dat betekent ook dat alle partijen volwaardige partners moeten kunnen zijn.
Dat vraagt toegankelijkheid en inzichtelijkheid van ruimtelijke plannen en processen. En daarin speelt DURP een belangrijke rol. Zeker nu we de implementatiefase ingaan, op weg naar wettelijke verplichte digitale ruimtelijke plannen.
U heeft van mij gehoord wat mijn bijdrage zal zijn in de volgende fasen en welke bijdrage ik van u verwacht. Daaraan zullen we samen verder werken. Om een sterke keten te vormen in de ruimtelijke ontwikkeling, moeten alle schakels immers stevig aan elkaar worden gesmeed.

Ik dank u wel