Gemeente Hilvarenbeek


Gemeente onderzoekt nieuwbouwmogelijkheden basisscholen

Wethouder Van Mol wil nog niet vooruitlopen op onderzoeksresultaten De gemeente voert momenteel een onderzoek uit om duidelijkheid te verkrijgen over de noodzaak tot nieuwbouw van basisscholen in de gemeente Hilvarenbeek (en de termijn waarbinnen dat zou moeten gebeuren). Hoewel het onderzoek nog maar kort geleden van start ging, wordt er al volop gespeculeerd over de uitkomsten. Het is echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Wanneer alles volgens planning verloopt, neemt de gemeenteraad in juni van dit jaar een besluit over het nieuwbouwonderzoek.

Het college stelde eind 2004 de startnotitie nieuwbouw onderzoek onderwijshuisvesting' vast. Het nieuwbouwonderzoek vloeit voort uit het eerder vastgestelde Integraal Huisvesting Plan 2004-2024'. Daarin is aangegeven dat de noodzaak tot nieuwbouw voor de schoolgebouwen bepaald moet worden om een correcte afweging te kunnen maken tussen investeren in de huidige gebouwen of realiseren van nieuwbouw. Begin januari 2005 is gesproken met vertegenwoordigers van scholen en schoolbesturen. Kort daarna is begonnen met de uitwerking van het nieuwbouwonderzoek.
Het onderzoek richt zich zowel op de korte termijn als op de lange termijn. Wat de korte termijn betreft, zal met name onderzocht worden of gezamenlijke nieuwbouw voor drie Hilvarenbeekse basisscholen - De Biedonk, Sint Adrianus en De Driehoek - haalbaar is. Daarbij wordt ook bekeken of andere (welzijns)instellingen een plaats zouden kunnen krijgen in de nieuwe school. Directe aanleiding voor het onderzoek naar gezamenlijke nieuwbouw is de slechte gebouwelijke staat van basisschool De Biedonk. Aangezien prognoses een teruglopend leerlingenaantal laten zien - op grond waarvan het aantal benodigde lokalen de komende 15 jaren fors zal afnemen - is besloten de nieuwbouwmogelijkheden voor De Biedonk te onderzoeken in samenhang met andere scholen. Rekening houdend met het uitgangspunt dat de scholen gevestigd moeten zijn daar waar de kinderen wonen, is het voor de hand liggend om Sint Adrianus en/of De Driehoek bij het onderzoek te betrekken. De eerste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd aan de commissie Welzijn in de vergadering van 17 maart a.s. Voorgesteld wordt om de komende tijd een drietal scenario's onderzocht, te weten:
- vervangende nieuwbouw voor De Biedonk en De Driehoek;
- vervangende nieuwbouw voor De Biedonk en Sint Adrianus en verhuizing van De Driehoek naar het gebouw van Sint Adrianus;
- vervangende nieuwbouw voor De Biedonk, Sint Adrianus en De Driehoek.

Meer informatie leest u in de startnotitie