Gemeente Bussum

Inloopavond over het groen in Bussum: de Groennota 2005



De gemeente Bussum heeft een nieuw plan opgesteld over het groen in ons dorp: de Groennota 2005. Dit omvangrijke plan omvat beleid ten aanzien van de groenstructuur, -inrichting en het beheer. Op donderdagavond 17 maart a.s. vanaf 20.00 uur organiseert de gemeente een inloopavond om u over de nota te informeren. Tevens is er een doorlopende presentatie van het plan.

Bussum behoort tot een van de meest verstedelijkte gemeenten van Nederland. Ondanks de geringe omvang van het gemeentelijke groen heeft Bussum wel een groene uitstraling. Dit wordt voor een belangrijk deel bepaald door particulier groen in de tuinen. In bestemmingsplannen en de nog aan te wijzen gebieden met de status van beschermd dorpsgezicht wordt getracht dit groene karakter te beschermen.

Groenstructuur

De groenstructuur is het uitgangspunt voor de be- of aanplanting van het openbare groen. Wanneer het groen op elkaar wordt afgestemd, door bijvoorbeeld het doortrekken van groenstroken of het planten van bomen, ontstaat er samenhang in het openbare groen, ook wel: structuur. Door deze structuur wordt voor langere tijd het groene karakter van Bussum gegarandeerd. Omdat in delen van Bussum het particuliere groen zo'n belangrijke bijdrage levert aan dit groene beeld, is de groenstructuur aangevuld met particuliere gebieden.

De op natuurlijke wijze ingerichte plantsoenen aan de randen van Bussum blijven gehandhaafd. Op enkele locaties worden er binnen deze structuur ter verbetering van de ecologische verbindingen houtwallen aangelegd of hersteld.

Openbare ruimte

Ook belangrijk om het groene karakter van Bussum te waarborgen is het zo groen mogelijk inrichten van de openbare ruimte. Door de juiste plaatsbepaling van gebouwen, groen en bestrating wordt een prettiger leefomgeving verkregen. Daarbij zal een meer gevarieerd assortiment planten gebruikt gaan worden.

In de Groennota worden verder onderwerpen behandeld als de kwaliteit van het beheer, de veiligheid, bewonersparticipatie en kaders voor inspraak. Tevens kent de Groennota een technisch deel waarin onderhoudswerkzaamheden genormeerd zijn en de arbeidsbehoefte is bepaald.

Reacties

Het is mogelijk tot uiterlijk 8 april 2005 schriftelijk te reageren op de Groennota 2005. U kunt uw reactie richten aan de gemeente Bussum, afdeling Wijkbeheer, Postbus 6000, 1400 HA. U kunt ook een reactieformulier invullen op www.bussum.nl. Deze is te vinden onder het kopje reageren.

Een exemplaar van de Groennota is tijdens kantooruren in te zien bij de Centrale Balie. Ook kunt u de Groennota 2005 op de website downloaden.

Op 25 mei aanstaande zal de Groennota 2005 worden besproken in de raadscommissie Ruimte, waarna de nota in de gemeenteraad van 9 juni aanstaande vastgesteld kan worden.

GROENNOTA BIJLAGEN.pdf Zie het origineel
GROENBEHEERPLAN 2004 deel 1.pdf Zie het origineel
GROENNOTA deel 2.pdf Zie het origineel