Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

08 maart 2005

György Konrád bij opening Universiteitsbibliotheek Utrecht

De nieuwe Universiteitsbibliotheek Utrecht bevat 90 kilometer aan boekenplanken, 4,2 miljoen boeken en tijdschriften, 560 studieplaatsen, een café en 500 parkeerplaatsen. Het gebouw is, vanwege de moderne architectuur, genomineerd voor de tweejaarlijkse Mies van der Rohe prijs van de Europese Unie en wordt op donderdag 17 maart 2005 officieel in gebruik genomen. Tijdens de opening zal de Hongaarse schrijver György Konrád een 'antropologie' van de bibliotheek en de gebruikers schetsen. Daarna interviewt NRC Handelsblad journaliste Tracy Metz de architect, Wiel Arets, en de opdrachtgever, Bas Savenije, over het ontwerp, de functie en de totstandkoming van het nieuwe gebouw.

Zwart vierkant beton
De nieuwe universiteitsbibliotheek valt onder meer op door de kleur en de vorm: van buiten een grote, zwarte betonnen doos. De keuze voor de kleur zwart is ingegeven door de functie van het gebouw. Het moet de gebruikers aanzetten tot uiterste concentratie en stilte. Het gebouw voorziet ook in loungeplekken en balies in rode bekleding, een receptiehoek en een auditorium. Tussen de bibliotheek en de parkeergarage bevindt zich een binnentuin en op de zesde verdieping is een daktuin met druivenboompjes.

György Konrád
Konrád (Debrecen, 1933) heeft literatuurwetenschappen, sociologie en psychologie gestudeerd in Boedapest. Sinds 1969 zijn vele romans en essays van zijn hand verschenen, waaronder: De bezoeker, De medeplichtige, Tuinfeest, De oude brug en Nalatenschap. Zijn werk is tot 1988 verboden geweest in Hongarije. Konrád is sinds 1997 voorzitter van de Berlijns-Brandenburgse Kunstacademie sinds. Eerder ontving Konrád de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel en de Karel de Groteprijs.

Ontwikkeling De Uithof
Eind jaren tachtig heeft het Office for Metropolitan Architecture (O.M.A.) van Rem Koolhaas in opdracht van de universiteit een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de ontwikkeling van De Uithof. Binnen dit plan zijn bouwprojecten gerealiseerd als het Educatorium, het Minnaertgebouw, het Cambridge-complex, Café The Basketbar, kinderdagverblijf de Kleine Kikker, de faculteit van Economie en Management (Hogeschool van Utrecht) en de nieuwe Universiteitsbibliotheek Utrecht. De Universiteit Utrecht is voor de bouwkundige ontwikkeling van De Uithof genomineerd voor 'De Gouden Piramide'. De 'De Gouden Piramide' is de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening.

Openingsprogramma
Op donderdag 17 maart 2005, van 15.30 uur tot 17.45 uur. Lokatie: Universiteitsbibliotheek Utrecht, Heidelberglaan 3, universiteitscentrum De Uithof. De lezing van György Konrad vindt plaats om 16.30 uur in het Educatorium.

Nadere informatie
Soleanie Martis, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, telefoon (030) 2532411, e-mail s.martis@csc.uu.nl Website Universiteitsbibliotheek Utrecht:www.library.uu.nl