Menzis


Bericht: Verpleeghuisarts wordt onderdeel eerstelijns gezondheidscentra.

In Almelo komt een unieke vorm van eerstelijnszorg voor ouderen. Dit najaar kunnen ouderen met specifieke zorgvragen, zonder opname in een verpleeghuis of ziekenhuis, terecht bij een verpleeghuisarts of geriater in een geïntegreerd gezondheidscentrum bij hen in de buurt. Dit voor Nederland unieke concept is ontwikkeld door Stichting Dorp in de Stad (Reggeland Zorgvoorzieners en MeulenbeltZorg) en zorgverzekeraar Menzis. De gemeente Almelo is hier nauw bij betrokken. Op donderdag 17 maart ondertekenen het bestuur van Stichting Dorp in de Stad, de Gemeente Almelo en Menzis zorg en inkomen hiertoe een intentieverklaring.

Wens van ouderen
In de plannen van Stichting Dorp in de Stad en zorgverzekeraar Menzis worden verpleeghuisartsen en geriaters verbonden aan een nieuw geïntegeerd eerstelijns gezondheidscentrum. Roger van Boxtel, voorzitter raad van bestuur Menzis, is zeer content met het initiatief en de samenwerking: Huisartsenzorg is één van de belangrijke pijlers in de gezondheidszorg. Het opzetten van eigen geïntegreerde gezondheidscentra is één van onze inititatieven om uitstekende eerstelijnszorg voor onze verzekerden te kunnen blijven garanderen. Door de unieke samenwerking met de verpleeghuizen kunnen we nu ook tegemoet komen aan de wensen van ouderen.

De eerste projecten
In de intentieverklaring wordt afgesproken dat partijen starten met de ontwikkeling van geïntegreerde eerstelijns gezondheidscentra, waarin de zorg voor ouderen een prominente plaats krijgt. Zowel verpleeghuisartsen als geriaters worden verbonden aan deze nieuwe eerstelijns gezondheidscentra. De eerste projecten zijn Hoog Schuilenburg en De Hagenborgh. In juni hopen partijen de bedrijfsplannen hiervoor op te leveren. Met deze zorginnovatie zijn de Almelose verpleeghuizen samen met zorgverzekeraar Menzis op zoek naar alternatieven voor de huidige eerstelijnszorg aan ouderen.

Verpleeghuisarts beter bereikbaar
Een verpleeghuisarts is buiten het verpleeghuis veel beter bereikbaar voor ouderen. Thuiswonende ouderen kunnen zo tóch de juiste zorg ontvangen, zonder opgenomen te zijn in een verpleeghuis. In een aantal gevallen kan opname in een verpleeghuis worden uitgesteld of zélfs helemaal worden voorkomen. Daarmee komen we tegemoet aan de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, aldus van Boxtel.

Integratie AWBZ en eerstelijns zorg
Om goed te kunnen inspelen op de sterk toenemende vergrijzing nemen Stichting Dorp in de Stad en Menzis zorg en inkomen zich voor om de komende jaren maximaal zes nieuwe gezondheidscentra in Almelo te openen. Jan Maarten Nuijens, bestuurslid SDIS: Het unieke van deze geïntegreerde eerstelijns gezondheidscentra is dat er een verregaande integratie plaatsvindt tussen AWBZ-zorg en de eerstelijns zorg. Verpleeghuisartsen gaan er consult houden, waardoor er verbeterde zorg kan worden geleverd aan de snel vergrijzende bevolking die specifiekere eerstelijns gezondheidszorg vereist. Voor ouderen die thuis wonen en geriatrische hulp nodig hebben kan de huisarts de hulp in roepen van een verpleeghuisarts. Dat is uniek in Nederland.

Zelfstandig functioneren
De gemeente Almelo bevordert met zogenaamde woonzorgzones de gezondheid van burgers en het voorkomen van zorgafhankelijkheid. Wethouder Isendoorn: Deze geïntegreerde eerstelijns zorgcentra passen precies in ons streven om inwoners met een functiebeperking zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten functioneren in hun eigen woonomgeving. In wijken met veel ouderen zal de eerstelijns zorg véél meer afgestemd moeten zijn op hún specifieke zorgvraag. Bijkomend voordeel is dat ouderen niet hoeven worden opgenomen in een verpleeghuis om tóch gebruik te maken van de zorg van verpleeghuisartsen en geriaters.

Waarom integratie van cure en care?
De belangrijkste redenen voor onderzoek naar de integratie van verpleeghuiszorg in de eerstelijnszorg zijn:

* ouderen hebben met hun specifieke zorgvraag direct toegang tot gerichte zorg, zonder hiervoor opgenomen te zijn in een verpleeghuis;

* door thuiswonende ouderen gerichte zorg te bieden is het mogelijk om uitstel van opname in een verpleeghuis te realiseren;
* de werkdruk van de huisarts neemt af, in een toenemende vergrijzende samenleving, waardoor hij méér tijd heeft voor zijn andere patiënten;

* innovatie binnen de eerstelijns gezondheidszorg door alle niet-patiëntgebonden taken van de zorgverleners over te nemen (administratie, personeelszaken, ICT, facilitaire zaken en onderhoud en beheer van de praktijk).

Unieke aanpak
De integrale aanpak van Menzis is uniek. Speerpunten zijn: centrale triage, taakdelegatie en centrale dossiervorming. Er wordt gewerkt met één centraal dossier dat voor elke zorgverlener in het centrum toegankelijk is. Door taakdelegatie ondersteunen onder andere praktijkverpleegkundigen en nurse practitioners de huisarts zodat de werkdruk verlicht. Geen andere zorgverzekeraar gaat zover dat hij alle facilitaire diensten aanbiedt en actief deelneemt in eerstelijns gezondheidscentra. De speciaal opgerichte Stichting Menzis Eerstelijns Zorg (SMEZ) ondersteunt bij alle niet-patiëntgebonden activiteiten, zoals huisvesting, facilitaire diensten, administratie en personeelszaken.