Ministerie van Justitie

Persbericht

Minister Donner: reductie administratieve lasten op schema 17 maart 2005

De uitwerking van de voorstellen om te komen tot een reductie van administratieve lasten voor het bedrijfsleven die voortvloeien uit Justitieregelgeving ligt op schema. Dit schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer. De lastenreductie zal in twee tranches tot stand gebracht worden.

Eerste tranche
De eerste tranche maatregelen is in april vorig jaar in gang gezet en leverde zon 20% aan lastenreductie op. De uitvoering van deze maatregelen ligt op schema.

Het grootste deel daarvan moet komen uit het toepassen van XBRL in de uitvoering van het jaarrekeningenrecht. Daartoe is samen met het ministerie van Financiën het Nederlandse Taxonomie Project gestart. Dit project werkt aan een gegevensmodel, dat via de open standaard XBRL kan worden geïntegreerd in financiële software. Dit zal voor de ondernemer het verzamelen en aanleveren van gegevens ten behoeve van financiële rapportages (jaarrekening en fiscale aangifte), maar ook voor het voldoen aan statistiekverplichtingen vergemakkelijken. Het project ligt op schema: naar verwachting zal in mei 2005 de taxonomie gelanceerd kunnen worden. Toepassing van het gegevensmodel kan met name het midden- en kleinbedrijf een besparing van ca. 350 miljoen euro opleveren.

Tweede tranche
In de brief die nu naar de TK gaat, wordt een aanvullend pakket reductiemaatregelen gepresenteerd, dat de totaalreductie voor Justitie op zon 37% brengt. De belangrijkste besparing wordt wederom gevonden in de uitvoering van het jaarrekeningrecht.

Nu maken ondernemers zowel jaarcijfers op commerciële (op grond van Boek 2 BW) als op fiscale grondslag (op grond van de belastingwetgeving) op, omdat de kwalificatie van financiële gegevens (bv. het winstbegrip) voor deze wetten verschillend is. Voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf en voor economisch niet-actieve bedrijven (bv. stamrecht- en pensioen-BVs) lopen die kwalificiaties in de praktijk echter nauwelijks uiteen. Een jaarrekening op fiscale basis kan dus voor veel kleine ondernemers prima voldoen voor de verplichte deponering bij de Kamer van Koophandel en voor overlegging aan financiers en dergelijke.

In het kader van het Nederlandse Taxonomie Project wordt samen met Financiën voor deze ondernemers de mogelijkheid uitgewerkt om te volstaan met een jaarrekening op fiscale grondslag voor zowel fiscale als commerciële doeleinden. De additionele besparing aan administratieve lasten die hiermee kan worden bereikt, wordt vooralsnog geraamd op ca. 325 miljoen euro.