Ingezonden persbericht


BACON

Een fysiek drieluik van Nanine Linning geïnspireerd op het werk van Francis Bacon.

De choreografieën van Nanine Linning zijn heldere bouwwerken waarin ruimte, licht en muziek een belangrijke rol spelen. Voor haar nieuwste voorstelling Bacon voegt zij daar videobeeld aan toe. Het afwisselend vloeiende en grillige bewegingsmateriaal is energiek en sprankelend. Een adembenemende symbiose van dans, muziek, licht en video is het resultaat.

Nanine Linning is al jaren gefascineerd door het werk van Francis Bacon (1909-1992), één van de grootste figuratieve schilders van de 20ste eeuw. Zijn werk zit vol heftige emoties als angst en pijn maar is tegelijkertijd van een indringende schoonheid. Met vier dansers, Jacob ter Veldhuis en videokunstenaar Jan Boiten gaat Linning aan de slag met dit contrast.

Nanine Linning over de voorstelling Bacon:
Francis Bacon boeit en inspireert me al heel lang mateloos. Zijn schilderijen vormen voor mij een directe koppeling met wat er in de wereld speelt op dit moment. De constante dreiging van oorlog en angst onder mensen vind ik in zijn werk terug en grijpen me aan. Lange tijd durfde ik het niet, maar misschien is het tijd om te proberen de buitenwereld toe te laten in mijn stukken. Ik wil me niet spiegelen aan hem maar ga op zoek naar de emoties en sfeer die zijn werk oproepen. Thema's die in zijn werk terugkomen heb ik daarbij als uitgangspunt genomen: dierlijke vormen, verwrongen perspectief en een theatrale ervaring. De videobeelden van Jan Boiten zijn gebaseerd op associaties met angst, verdriet en gevaar. Ze schakelen tussen de binnenkant van het lichaam, de daarin verscholen emoties en de buitenwereld.

Medewerkers Bacon:
Choreografie: Nanine Linning
Dans: Iris Reyes, Henna Lee, Ederson Rodrigues Xavier, Sébastian Mari, Nanine Linning Muziek: Jacob ter Veldhuis
Video: Jan Boiten
Beeld: Ingrid Baars
Co-productie: Stichting Pipsters i.s.m. de Rotterdamse Schouwburg

Bacon komt tot stand met financiële bijdragen van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en de Rotterdamse Kunststichting

Voor meer informatie en beeldmateriaal: Leontien Wiering tel. 06-15013418

Nanine Linning (1977)
Nanine Linning werd na een reeks succesvolle voorstellingen als Cardiac Motion (Springdance 1999), Solo Version 5.0 (Korzo producties 2000) en The Neon Lounge (Scapino Ballet Rotterdam 2000) aangesteld als huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Hier creëerde zij o.a. SCUM (2001), Lighthouse (2002) en Bubble Gum Wrapper (2003), Suites of Lux (2004) en Karpp XL (2004). Daarnaast bracht zij met haar eigen stichting de voorstelling Warp/Marble (2003) uit. In 2002 ontving zij voor haar oeuvre de 'Wim Bary Perspektief Prijs', een aanmoedigingsprijs voor jonge theatermakers binnen het genre muziek, dans en theater. Onlangs mocht zij de prestigieuze Philip Morris Kunstprijs 2004 in ontvangst nemen.

Jan Boiten (1964)

Na zijn opleiding Theatervormgeving aan de Kunstacademie werkte hij als scenograaf en lichtontwerper voor cabaret, musical, opera en muziektheaterproducties. Ook ontving hij meerdere malen een beurs van het Fonds voor Beeldende Kunst en Bouwkunde. Met Hans Dagelet en Jacob ter Veldhuis en Nanine Linning maakte hij The Conspiracy, een muziektheater productie die in januari 2005 in première gaat. (zie www. hummelinckstuurman.nl)

Jacob ter Veldhuis (1951)
Veldhuis begon zijn carrière in de rockmuziek en studeerde in Groningen Compositie en Elektronische Muziek. In 1980 ontving hij de Prijs voor Compositie. Hij werd in de jaren tachtig bekend met steeds welluidender composities die regelrecht uit het hart komen, het oor behagen en het effect niet schuwen. Ter Veldhuis maakt virtuoos gebruik van electronica en verwerkte al samplend de Golfoorlog, Chet Baker of de Jerry Springer Show, zoals te horen is op zijn spraakmakende nieuwe cd Heartbreakers, die een bonte mixage is van 'high & low culture'. Verschillende choreografen lieten zich inspireren door zijn werk, niet in de laatste plaats Hans van Manen, die tot dusver drie balletten schreef op zijn muziek. Hij componeerde al drie keer eerder muziek voor het werk van Nanine Linning namelijk voor Karpp, Bubble Gum Wrapper en Suites of Lux.

Tournee 2005
17, 18 maart (première) en 19 maart Rotterdamse Schouwburg 22 en 23 maart Theater Bellevue, Amsterdam
25 en 26 maart Korzo theater, Den Haag
2 april Plaza Futura, Eindhoven
9 april Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
15 en 16 april Laktheater, Leiden
19 april Theater De Veste, Delft
26 april Toneelschuur, Haarlem
3 en 4 mei Theater Kikker, Utrecht
5 mei Schouwburg Arnhem


---- --