IKON

IKON-televisie
donderdag 17, 24 en 31 maart 2005
Nederland 1

23.00 - 23.52 uur: DE DONDERDAG DOCUMENTAIRE:
DE GENCO'S
Een Turks familie-epos in drie delen

In Amsterdam zijn ze een begrip: de Genco's. Hun naam prijkt op een van de meest succesvolle Turkse supermarkten in de Indische buurt. Dagelijks staan er drie generaties van het Turkse gezin in de winkel. Filmmakers Hans Pool en Maaik Krijgsman wonnen het vertrouwen van de familieleden. Een jaar lang volgden ze het gezinsleven vol spanningen en perikelen op de voet. Het resultaat is een uniek portret van Turken in Nederland.

Wie in de jaren zeventig als gastarbeider in Nederland kwam, kreeg het bepaald niet cadeau. Hem of haar wachtte een zwaar, ongezond en onzeker bestaan. Bij elke economische malaise waren de gastarbeiders de eerste slachtoffers, anderen kwamen door het zware werk in de WAO terecht. Veel Turken van de eerste generatie zijn nu, aan het einde van de rit, geestelijk en fysiek gebroken. Dat geldt niet voor de Genco's. De onrechtvaardige behandeling en het gebrek aan perspectief als ongeschoold arbeider deed Mustafo Genco besluiten het heft in eigen handen te nemen. Hij ontdekte bij Turkse en Marokkaanse immigranten een grote behoefte aan 'eigen' etenswaar, zoals halal-vlees, vlees van dieren die ritueel zijn geslacht. Daarom begon hij in 1972 een islamitische slagerij. 'De eerste van Nederland', beweert hijzelf trots. Het bleek een gat in de markt.

Zonder de onvoorwaardelijke steun van de hele familie zou het de Genco's nooit gelukt zijn. Familieleden van de tweede en inmiddels ook derde generatie werken lange dagen samen in de slagerij, die is uitgegroeid tot een supermarkt. Een succesverhaal, zou je zeggen, maar elk succes kent pijn en offers. De Genco's vormen hierop geen uitzondering. Mustafa's zoon Mehmet heeft de erfenis van zijn vader met keihard werken uitgebouwd en rijdt nu in een snelle wagen. Hij is op het punt aangekomen dat hij de winkel wil overdragen aan zijn sterk vernederlandste zoon Emrah, die anders in elkaar steekt dan hij. Emrah heeft veel vrienden en gaat graag uit, maar staat op zijn beurt voor de keuze om te trouwen met een meisje uit Turkije.

Wie zijn de Genco's en wat drijft hen? Wat is hun achtergrond, hun geschiedenis? Een portret van drie generaties Turken die hun succes danken aan het behoud van hun eigen cultuur en tradities in combinatie met een gezonde 'Hollandse' koopmansgeest.

Regie, camera, scenario: Hans Pool; geluid, scenario, montage: Maaik Krijgsman; scenario, research: Hans Dortmans; research, tolk, interviews: Fadime Demir; uitvoerend producent: Hetty Krapels; eindredactie (IKON): Wessel van der Hammen, Margje de Koning

Dit is een productie van Pieter van Huystee Film & TV voor IKON TV


---- --