Universiteit van Amsterdam

Heeft de overheid invloed op het ontstaan van immigrantenorganisaties?


Promotie Politicologie


donderdag 17 maart 12.00 uur

Floris Vermeulen deed onderzoek naar het ontstaan en voortbestaan van immigrantenorganisaties. Hij sluit hierbij aan op de vraag of overheidsbeleid van invloed is op de manier waarop immigranten zich organiseren. Vermeulen bekeek verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van immigrantenorganisaties, waaronder het overheidsbeleid ten aanzien van immigranten. De overheid kan, zo stelt Vermeulen, de organisatie van immigranten sterk stimuleren door speciaal beleid te formuleren en uit te voeren, en door subsidies te verstrekken. Hij concludeert dat de invloed van de overheid vooral zichtbaar is in de hoeveelheid organisaties, en veel minder bij het type organisaties. Uiteindelijk lijkt het overheidsbeleid ook invloed te hebben op de interne netwerken tussen immigrantenorganisaties; deze invloed wordt echter pas na een tiental jaren van gericht beleid zichtbaar.

F.F. Vermeulen: The immigrant organising process. The emergence and persistence of Turkish immigrant organisations in Amsterdam and Berlin and Surinamese organisations in Amsterdam, 1960-2000. Promotor is prof. dr. M. Fennema.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.