Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg verwerft fotodrieluik van Petra Stavast

Donderdag 17 maart om 16.00 uur wordt op de Universiteit van Tilburg door collegevoorzitter mr. Hein van Oorschot het fotodrieluik Rue d'Amercoeur 64/Roos/Cymbidium van Petra Stavast onthuld. Het drieluik krijgt een vaste plaats in de gang van gebouw P waar IT & research Support SpITs is gevestigd. SpITs was medeopdrachtgever bij deze kunstopdracht.

Kunstenaar Petra Stavast maakte een fotografisch drieluik, gebaseerd op de werkzaamheden van SpITs. Die blijken zeer veelzijdig: het gaat om ontwikkeling, onderzoek, dienstverlening, protocollering et cetera. In deze veelheid ontwaarde Stavast ook een duidelijke paradox, die zij als volgt omschrijft: Hoe meer men onderzoekt en ontwikkelt, hoe afhankelijker men zichzelf maakt.

In haar ogen beweegt de dienstverlening zoals SpITs die verzorgt zich tussen twee uitersten. Aan de ene kant staan begrippen als standaardisering, modelmatigheid en techniek, aan de andere kant individuele aandacht en een op maat gesneden, persoonlijke benadering. Zij fotografeerde omgevingen die een beeld geven van deze situatie: onpersoonlijke, strakke hoogbouw aan de ene kant en een persoon in een geborgen sfeer aan de andere kant. In dit geval is dat een jonge vrouw, in een universitaire onderzoeksomgeving. De uitersten zijn ook zichtbaar in de computers zelf: waar het uiterlijk steeds minimalistischer wordt, is tegelijkertijd sprake van inhoudelijk steeds geavanceerder apparaten.

Het midden van haar drieluik behandelt deze paradoxale omstandigheid. In een kassencomplex waar elke bloem onder exacte dezelfde omstandigheden wordt opgekweekt, blijkt toch elke bloem weer anders. Waar de buitenstaander op het eerste gezicht geen verschillen ziet, bemerkt de aandachtige toeschouwer dat de bloemen zich allemaal van elkaar onderscheiden: door vorm, kleur, groeiwijze, grootte of tekening. Ondanks de exact berekende omstandigheden ontwikkelt elke plant of bloem zich tot een uniek exemplaar. Ook het volstrekt planmatige, het geheel geordende, blijkt dus steeds opnieuw een eigen gezicht te hebben.

De Universiteit van Tilburg legt zich in haar kunstbeleid toe op de aanschaf van hedendaagse fotografie. De collectie bevat inmiddels werk van onder meer Jan Dibbets, LJAD Creighton, Martin Parr, Wiesje Peels en Paul Bogaers. Voor meer informatie over de kunstverzameling van de UvT: www.uvt.nl/kunst

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). Voor beeldmateriaal zie: www.uvt.nl/diensten/bu/veb/kunst/stavast.