Universiteit van Tilburg

Symposium 'Effe Zappen'

Het kijkgedrag van multicultureel Nederland

Uit een onderzoek naar het kijkgedrag van Marokkaanse en Turkse Nederlanders, uitgevoerd door het bureau MCA Communicatie, blijkt dat tweederde van hen over een satellietschotel beschikt. De meeste van hen die alleen via satelliet-tv kijken, kijken niet naar een Nederlandse zender. Waarom en in hoeverre blijven deze groepen georiënteerd op het thuisland? En willen de Nederlandse media wel alle Nederlanders bereiken? Welke keuzes maken zij bij het weergeven van de multiculturele samenleving?

Cees van Eyk, directeur van MCA communicatie, heeft bovenstaand onderzoek uitgevoerd. Tijdens het symposium geeft hij een toelichting hier op.
Beheersing van de Nederlandse taal is essentieel om een Nederlands tv-programma te kunnen volgen. In hoeverre speelt het hebben van een andere moedertaal een rol bij de keuze tussen een Nederlandse en een buitenlandse zender? Ad Backus en Abderrahman El Aissati gaan hierop in.
Willen de Nederlandse media wel alle Nederlanders bereiken? Welke keuzes worden gemaakt bij het weergeven van de multiculturele samenleving? En welke invloed hebben deze keuzes op het kijkgedrag van het publiek? Giovanni Massaro vertelt over de totstandkoming van de dramaserie Najib en Julia (regisseur Theo van Gogh). Welke themas zijn gekozen, hoe is het scenario opgebouwd, hoe zijn de dialoogteksten tot stand gekomen?
De laatste jaren is de hoeveelheid kleur in reclame explosief toegenomen. Bedrijven zien in dat er geld te verdienen is aan mensen met een andere culturele achtergrond. Diversitymarketing is noodzakelijk om nieuwe doelgroepen te bereiken. Nalini Hirasingh zal haar activiteiten op het gebied van diversitymarketing verder uiteenzetten. Tot slot zal een panel bestaande uit 6 studenten uit verschillende culturen, van gedachten wisselen over hun ideale tv-avond.

Programma
Symposium Effe Zappen
Donderdag 17 maart 2005
13.00-15.00 uur
Universiteit van Tilburg, Black Box , gebouw K
Toegang gratis

Sprekers
Drs. Cees van Eyk, directeur MCA communicatie Dr. Ad Backus, docent Faculteit der Letteren UvT
Dr. Abderrahman El Aissati, docent Faculteit der Letteren UvT Drs. Giovanni Massaro, adviseur interculturalisatie Mira Media Drs. Nalini Hirasingh, directeur Etnomedia

Voorzitter
Dr. Peter Broeder, universitair docent Faculteit der Letteren UvT

Noot voor de pers
Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van o.a. symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Joke Backx, j.e.backx@uvt.nl, 013-4663034/2841.