Ingezonden persbericht


EMBARGO TOT DONDERDAG 17 MAART 13.30 UUR

Amersfoort/Utrecht, 16 maart 2005

Acht belangenorganisaties ondertekenen manifest

Wet Bopz dringend aan vervanging toe

De Wet Bopz, die de gedwongen opname en behandeling van mensen met een psychische stoornis regelt, zorgt er in de praktijk voor dat veel van deze mensen verkommeren. Een nieuwe wet is daarom noodzakelijk. Reparatie van de huidige wet, zoals minister Hoogervorst voorstelt, mag niet meer zijn dan een tussenoplossing. Dat is de boodschap van een manifest dat acht belangenorganisaties op donderdag

17 maart aan de vaste commissie voor VWS aanbieden.

In de Wet Bopz staat dat mensen met een psychische stoornis eerst gedwongen opgenomen moeten zijn voordat zij gedwongen behandeld kunnen worden. De wet laat heel weinig ruimte voor gedwongen ambulante zorg. Daardoor ontvangen veel mensen veel te laat zorg en behandeling. Mede door de groeiende maatschappelijke bezorgdheid over verwarde en verslaafde mensen is er veel kritiek op de wet. In de afgelopen jaren is de wet al meerdere keren aangepast. Ondanks deze aanpassingen blijft de Wet Bopz vooral een opnamewet terwijl er behoefte is aan een behandelwet .

Deskundigencommissie

Op 23 maart bespreekt de vaste commissie voor VWS de tweede evaluatie van de Wet Bopz, waaruit blijkt dat de wet op veel punten tekort schiet. De minister wil de wet opnieuw aanpassen. GGZ Nederland, NVvP en KNMG zijn het daarmee eens, maar vinden tevens dat er een geheel nieuwe wet moet komen met een andere structuur. Zij vragen de commissie om op korte termijn een deskundigencommissie aan te stellen die een nieuwe wet kan voorbereiden. Het manifest wordt mede onderschreven door Anoiksis, Ypsilon, NVZ, VNG en GGD Nederland.

EINDE PERSBERICHT


---



Ingezonden persbericht