Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen voor het vragenuurtje inzake inzet stewards buiten stadion Nieuw-Galgenwaard, d.d. 17 maart 2005.

Leefbaar Utrecht heeft vernomen dat er woensdagavond een landelijk overleg is geweest tussen het rijk, de gemeenten en de KNVB. Onderwerp van gesprek was onder meer het afschaffen van politie-inzet in en rond voetbalstadions. Het wegvallen van politie-inzet zou dan opgevangen moeten worden door de inzet van de vrijwillige stewards.

Leefbaar Utrecht is van mening dat de voetbalclubs zelf de kosten voor extra politie-inzet moeten betalen. Maar de KNVB gaf in het verleden altijd aan dat de clubs dat niet zouden kunnen opbrengen. Het inzetten van vrijwilligers in de openbare ruimte rond stadion Nieuw-Galgenwaard en mogelijk andere sportterreinen lijkt op een goedkope oplossing van dit probleem.

Naar aanleiding hiervan heeft LU de volgende vragen:
1. Kan het college het Utrechtse standpunt, ingebracht in het overleg van woensdagavond, mededelen?
2. Kan het college toelichten hoe, vanaf welk moment en in welk gebied de politie-inzet rond Nieuw-Galgenwaard (en mogelijk andere sportterreinen) wordt stopgezet?
3. Wat betekent deze overeenkomst voor de organisatie van het WK junioren in juni a.s. en ook voor andere evenementen zoals een mogelijke Grand Départ van de Tour de France? Want als er geen extra politie-inzet is voor voetbalwedstrijden, waarom dan wel voor andere evenementen?


---- --