Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen VVD-fractie tijdens vragenuurtje gemeenteraad 17/3/2005


Afgelopen dinsdag melde het college dat zij er alles aan doet om ex-ID'ers en WIW'ers aan het werk te houden. De gemeente wil voorkomen dat zij terugvallen in de bijstand. Een goede zaak die door de VVD en waarschijnlijk de gehele raad wordt gesteund.

Zoals is afgesproken worden werkgevers gestimuleerd om ID-banen om te zetten in reguliere banen en hiervoor konden zij een subsidie bij de gemeente aanvragen. Het college heeft het mogelijk gemaakt dat werkgevers een half jaar langer subsidie kunnen krijgen voor ID-ers, die op 1 juli 2005 nog geen andere baan hebben gevonden. Dit om te voorkomen dat deze werknemers terugvallen in de bijstand. Dit lijkt de VVD een prima maatregel, hoewel wij het college wel willen wijzen op de afspraken binnen het meerjarenbeleidplan werk en inkomen.

Wat de VVD echter minder prima vindt klinken is dat het college ook heeft aangekondigd dat oud ID-ers en WIW-ers die tussen 1 maart 2005 en 1 juli 2005 in een reguliere, ongesubsidieerde baan beginnen een premie van E 7.500 (bruto) zullen ontvangen. De premie wordt uitgekeerd nadat de werknemer negen maanden in de reguliere baan werkt. De VVD vindt het te gek voor woorden dat mensen die erin slagen een baan te vinden daarvoor een premie krijgen. Het is toch normaal dat mensen proberen een baan te vinden, daar gaan we ze toch niet voor belonen?

E.e.a. leidt voor de VVD tot de volgende vragen:

1. Wat is de reden dat het college genoemde premie wil verstrekken, wat wilt u hiermee bereiken?
2. Wat gaat het college doen met ID'ers en WIW'ers die voor 1 maart 2005 of na 1 juli 2005 een reguliere baan vinden?
3. Deelt het college de mening van de VVD dat het normaal is dat mensen proberen een baan te vinden en dat ze daarvoor dus niet beloond hoeven te worden?
4. Wat kost de voorgenomen maatregel?


---- --