Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


Jaarplannen '05 en jaarverslag '04 politie District Noordwest-Veluwe


Wezep, 14 maart 2005


P E R S B E R I C H T


Politie noemt autokraken onnodige delicten


Minder woninginbraken op Noordwest-Veluwe


Het afgelopen jaar is het aantal woninginbraken op de Noordwest-Veluwe met precies 100 aangiften verminderd. Een aantal nachtelijke series autokraken in woonwijken deden de autokraakcijfers heel snel stijgen. De politie noemt autokraken onnodige delicten, omdat de auto's slechts open gebroken worden, wanneer er waardevolle goederen in liggen. Deze spullen kunnen de eigenaren er zelf uithalen en elders opbergen. De aangiften van mishandelingen daalden in 2004 in lichte mate, maar de bedreigingen daarentegen namen toe. De politiechef van de Noordwest-Veluwe, commissaris B.W.F. Bultman, presenteerde donderdagmiddag deze en ook andere cijfers van 2004 en de jaarplannen voor 2005.


Speerpunten


De politieteams van Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg/Oldebroek, Heerde/Hattem en Epe
richten zich dit jaar met name op de speerpunten die staan vermeld in het Korpsjaarplan 2005 van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland. Daarnaast heeft elk team nog enkele lokale speerpunten
per team vastgesteld.


De speerpunten waarop de regiopolitie zich dit jaar concentreert zijn:
. woninginbraken

. auto-inbraken

. bedrijfsinbraken

. geweld tegen personen

. vernielingen

. verkeersveiligheid

. drugsoverlast

. milieuzaken

. jeugdzorg


Woninginbraken


Het aantal woninginbraken op de NW Veluwe is vorig jaar gedaald naar een totaal van 539 .
In 2003 en 2002 nam de politie nog respectievelijk 639 en 747 aangiften op.
Naast de vermindering van het aantal inbraken wil de politie het aantal opgehelderde woninginbraken vergroten. Om dit te bereiken stelt de politie na iedere woninginbraak een buurtonderzoek in en wordt in vrijwel alle gevallen door de technische recherche een sporenonderzoek ingesteld. Om
herhaling van een woninginbraak te voorkomen worden de bewoners voor informatie en advies verwezen naar daarvoor landelijk erkende bedrijven. De nachtelijke politiecontroles bij de op- en afritten van snelwegen, zijn mede opgezet om de woninginbraken tegen te gaan.


Auto-inbraken


De politie noemt autokraken onnodige delicten. Autokraken vinden namelijk alleen maar plaats wanneer er waardevolle goederen in de auto achtergelaten worden. In samenwerking met de gemeenten wordt het preventieproject "Niets erin - Niets eruit" uitgevoerd. Middels spandoeken en flyers worden autobestuurders gewaarschuwd om geen waardevolle voorwerpen in de auto achter te laten.
Ondanks het feit dat er in 2004 meerdere malen tijdens de nachtelijke surveillances autokrakers op vrijwel heterdaad werden betrapt en aangehouden, is het aantal auto-inbraken toegenomen van 1054 naar 1214. De politie werd het afgelopen jaar enkele malen geconfronteerd met nachtelijke auto-inbraken met soms wel series van 12 tot 15 opengebroken auto's in één of twee straten. Dergelijke series deden het aantal inbraken snel stijgen..
De nachtelijke politiecontroles bij de op- en afritten van snelwegen, zijn mede opgezet om de autokraken tegen te gaan.


Bedrijfsinbraken

Ondanks de goede samenwerking tussen de politie en de particuliere beveiligingsdiensten, die in veel gemeenten ten behoeve van bedrijven actief zijn, is het aantal bedrijfsinbraken het afgelopen jaar gestegen van 486 naar 583. Wanneer particuliere beveiligingsdiensten verdachte situaties aantreffen, melden zij dat direct bij de politie, waarna onderzoek plaats vindt. Ook bij deze inbraken stelt de politie een onderzoek in en in de meeste gevallen verleent de Technische Recherche daarbij voor het sporenonderzoek ondersteuning. Gerichte surveillances en de nachtelijke politiecontroles bij de op- en afritten van snelwegen, zijn mede opgezet om de bedrijfsinbraken tegen te gaan.


Geweld tegen personen

Onder de geweldsdelicten tegen personen worden o.a. gerekend; overval, straatroof, zedenmisdrijven, moord, doodslag, bedreigingen en mishandelingen.
De aangiften van mishandeling zijn afgelopen jaar licht afgenomen (484 - 490).
Daar staat tegenover, dat het aantal aangiften van bedreigingen is toegenomen van 257 in 2003 naar 312 in het afgelopen jaar.
Om de geweldsdelicten in relatie tot het horecabezoek te verminderen, wordt door elk politieteam, zoals vastgelegd in het horecaconvenant, extra politietoezicht gehouden bij en in de omgeving van horecazaken. Bij een daderindicatie van een geweldsdelict volgt er altijd een nader onderzoek. Na aanhouding van een verdachte is er overleg met de officier van justitie om de verdachte wel of niet voor te geleiden.


Vernielingen


De politie bestrijdt baldadigheid, vernielingen en graffiti, door onder meer de verdachten op te sporen en herhaling te voorkomen. Door het snel herstellen van de aangebrachte schades door de eigenaar, kan uitbreiding van vandalisme "door navolging" worden voorkomen
In meerdere plaatsen is, in samenwerking met de gemeenten, een graffiti-project gestart, waarbij de eigenaren van met graffiti bewerkte gebouwen of objecten worden aangeschreven om de graffiti z.s.m te verwijderen.
Bij graffiti stelt de politie een onderzoek in en probeert aan de hand van de "tags" (handtekening van graffiti-spuiters) de daders op te sporen. Met name de wijkagenten spelen hierin een belangrijke rol.


Verkeersveiligheid


De politie besteedt extra aandacht aan verkeersveiligheid met als doel het aantal verkeersongevallen en ziekenhuisgewonden te verminderen. Er is intensieve samenwerking met partners als gemeenten, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, de provincie, het openbaar ministerie, 3VO en de scholen. Er is samenwerking op het gebied van voorlichting en educatie, infrastructurele aanpassingen en toezicht & handhaving.
Na het "rampjaar" 2003 waarin 26 dodelijke slachtoffers in het verkeer te betreuren waren, behandelde de politie in 2004 gelukkig veel minder, maar toch nog altijd 16 dodelijke ongevallen.
Het aantal ziekenhuisgewonden steeg licht van 211 naar 216 slachtoffers.


De politie zal in 2005 met name letten op zogenaamde HelmGRAS-overtredingen waarmee wordt bedoeld: het gebruik van de Helm en Gordel, door Rood licht rijden, Alcoholgebruik en Snelheidsovertreders. ("Helmgras") Met de controles draagt elk team, naar evenredigheid, bij aan de landelijk opgelegde normering inzake processen-verbaal voor de Helmgras-overtreders.
Tevens geldt bij iedere aanrijding "Botsen is Blazen". Elk team voert een vastgelegd aantal blaastesten uit en maakt processen-verbaal op voor drankgebruik door bestuurders. De radarcontroles worden uitgevoerd op de doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom. De lasergun wordt o.a. gebruikt voor snelheidscontroles in de woonwijken, naar aanleiding van klachten van buurtbewoners.
Er zullen geplande bromfietscontroles en verlichtingscontroles worden gehouden.


Drugsoverlast

De politie wil de overlast als gevolg van drugsgebruik en drugshandel beperken. De handel in drugs wordt aangepakt door handelaren op te sporen en illegale hennepkwekerijen te ontmantelen.
Het daderteam, als onderdeel van het team recherche, richtte zich het afgelopen jaar onder meer op de handel in harddrugs. De lokale teams richtten hun activiteiten t.a.v de drugsoverlast in hoofdzaak op het ontmantelen van hennepkwekerijen.


Milieuzaken

Vorig jaar werden 178 processen-verbaal voor milieu-overtredingen opgemaakt.
Hiermee werd de vastgestelde doelstelling ruimschoots gehaald.
De districtelijke milieu-medewerkers van de NW Veluwe zijn per 1 januari 2005 overgegaan naar een regionaal gevormd milieuteam. Op alle politieteams blijven de politiemensen met een taakaccent op milieugebied beschikbaar, die nauw samenwerken met de regionale milieu-medewerkers.
De samenwerking met handhavers van de rijksoverheid (VROM), de provincie en de gemeenten wordt onverminderd voortgezet.
De politieteams nemen deel aan het lokaal handhavingsoverleg met de gemeentelijke diensten en verlenen ondersteuning aan het 'groene-milieu-netwerk'.
Daarnaast geven zij uitvoering aan de 'Handhavingstrategie Gelderland' en wordt de "milieu top 10" toegepast. Dit zijn tien milieuovertredingen die eenvoudig af te handelen zijn door iedere politieman.


Jeugdzorg

De politie Noordwest-Veluwe wil een bijdrage leveren aan een veilig opgroeiklimaat voor jongeren.
Jeugdigen die risico's lopen, worden in een vroeg stadium gesignaleerd en doorverwezen naar de juiste hulpverleningsinstanties. zoals afgesproken met Bureau Jeugdzorg en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.
Jeugdoverlast en - criminaliteit

Alle politieteams houden toezicht op hangplekken en treden daar op bij overtredingen en overlast.
Bij geconstateerde overtredingen of crimineel gedrag, worden de jongeren doorverwezen naar het preventieteam LINK, waar een passende maatregel wordt opgelegd.
Vertegenwoordigers van de politieteams nemen deel aan gemeentelijke overlast-netwerken en aan op zorg gericht (integrale)overleg


Dienstverlening

Om de dienstverlening te verbeteren zijn alle plaatselijk politiebureaus op werkdagen geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Het publiek kan dan terecht voor vragen en informatie, maar niet voor het doen van aangifte.
Men kan aangifte doen via internet van eenvoudige zaken zoals diefstal fiets, inbraak auto,vernieling etc. wanneer daarbij geen dader bekend is.
Voor overige aangiften kan men een afspraak maken via 0900-8844.


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58



---- --