Gemeente Winterswijk


17 maart 2005

Aanleg hoofdhemelwaterleiding gelijktijdig met reconstructie Singelweg

Winterswijk - Het college heeft ingestemd met een voorstel om gelijktijdig met de reconstructie van de Singelweg ook een hoofdhemelwaterleiding aan te leggen. De aanleg van dit riool is noodzakelijk voor het uitvoeren van een aantal projecten in het kader van het Waterplan Winterswijk. Deze werkzaamheden waren al gepland maar worden nu versneld uitgevoerd. Een gevolg van de gelijktijdige uitvoering van de werkzaamheden is dat de werkzaamheden langer duren dan gepland. De aanleg van de rotonde Peperbus en de hoofdhemelwaterleiding vindt voor de bouwvak plaats. Na de bouwvak wordt het deel Singelweg inclusief de kruisingen met de Waliensestraat en de Vredensestraat en het hemelwaterriool uitgevoerd. De meerkosten voor de versnelde aanleg van het hemelwaterriool bedragen 315.000. Het college stelt de raad voor dit geld beschikbaar te stellen uit reeds geraamde budgetten en in te stemmen met de gewijzigde uitvoeringsperiode.

Na uitvoering van de renovatie- en hemelwaterafkoppelprojecten Hazelder en Zuilenes 1 is begin dit jaar gestart met het ontwerp van een aantal nieuwe projecten in het kader van het Waterplan Winterswijk. Het gaat hierbij om de gebieden rond de Kobstederstraat, Bosmastraat, Vondel- en Catsstraat en de Scholtenenk. Het hemelwater uit deze gebieden moet in de toekomst worden afgekoppeld naar de retentievijver nabij de Berkhof. Al deze projecten staan opgenomen in de meerjarenplanning tot 2008 en de vervolgplanning vanaf 2009. Uit technische berekeningen en financiële overwegingen is gebleken dat een gecombineerde uitvoering met de reconstructie van de Singelweg de beste oplossing is. Dit betekent dat een aantal voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van plannen die later uitgevoerd worden nu al vast gedaan worden. De kosten van de uitvoering worden dan ook in mindering gebracht op de ramingen voor de projecten in de omgeving van de Kobstederstraat, Burgemeester Bosmastraat, Joost van den Vondelstraat en Scholtenenk.

Gevolgen planning
De gelijktijdige uitvoering van de werkzaamheden heeft wel gevolgen voor de oorspronkelijke planning waarbij alle werkzaamheden voor de bouwvak afgerond zouden zijn. Nu worden werkzaamheden in twee fasen gesplitst. Voor de bouwvak worden de rotonde aan de Peperbus en de hoofdhemelwaterleiding aangelegd. Na de bouwvak wordt gestart met de Singelweg inclusief de kruisingen met de Waliensestraat en de Vredensestraat en het hemelwaterriool. De werkzaamheden na de bouwvak vallen waarschijnlijk samen met de aanleg van de rotonde Rondweg-West
- Tuunterstraat door de provincie. Uit verkeerskundig oogpunt zijn hierbij echter geen problemen te verwachten omdat de Rondweg-West tijdens de werkzaamheden eenzijdig berijdbaar blijft. Daarbij komt dat de omleiding over de Haitsma Mulierweg niet nodig is waardoor de reconstructie van Zuilenes 2 gewoon door kan gaan.

Omleidingen
Voor de omleidingen die tijdens de werkzaamheden nodig zijn wordt opnieuw overleg gepleegd met de hulpdiensten. Voor het busvervoer van Syntus betekent dit dat de omleiding naar het busstation een extra periode nodig is. Ook is busvervoer richting Winterswijk-Oost gedurende de twee periodes niet mogelijk. Voor deze periode is de gemeente samen met Syntus en de provincie op zoek naar een oplossing voor het ontbrekende openbaar vervoer in Winterswijk-Oost. In de periode dat het werk stil ligt zal Syntus de normale route volgen. Informatie over de omleidingen wordt gepubliceerd in de gemeentelijke inforubriek en op de website: www.winterswijk.nl.