PWN WATERLEIDINGBEDRIJF NH

Waterzuiveringsmethode vormt universele barrière tegen alle...

Waterzuiveringsmethode vormt universele barrière tegen alle probleemstoffen

VELSERBROEK, March 15/PRNewswire/ --


- Internationaal seminar op 18 maart: a treatment technology for the future

In het recentelijk door Prins Willem-Alexander geopende drinkwaterproduktiebedrijf maakt het Nederlandse waterleidingbedrijf, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, gebruik van een nieuwe innovatieve drinkwaterzuiveringsinstallatie. Het is een wereldprimeur in de drinkwaterzuivering. De installatie maakt met een combinatie van ultraviolet licht en waterstofperoxide zuiver en betrouwbaar drinkwater uit oppervlaktewater. Het is de eerste uv-peroxide-installatie van deze omvang in de wereld. Omdat deze techniek interessant is voor alle drinkwaterbedrijven die oppervlaktewater gebruiken voor de drinkwatervoorziening, is er vanuit de hele wereld veel belangstelling voor.

Met de ingebruikname van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Andijk heeft PWN een wereldprimeur. PWN is er als eerste drinkwaterbedrijf in geslaagd om de uv-peroxidetechnologie op grote schaal toe te passen. De techniek is door PWN ontwikkeld in samenwerking met een Canadese leverancier van uv-apparatuur.

Toekomstvast

De uv-peroxide zuiveringstechniek berust op de eigenschappen van ultraviolet licht gecombineerd met waterstofperoxide. Het is een kosteneffectieve methode omdat het twee zuiveringsstappen integreert:
desinfectie en het afbreken van organische microverontreinigingen. Dit zijn onder meer bestrijdingsmiddelen en restanten van medicijnen. Er verschijnen steeds meer van deze gezondheidsbedreigende stoffen in het water en met deze nieuwe zuiveringsinstallatie is de verwijdering hiervan voor de toekomst veiliggesteld. Deze nieuwe zuiveringsmethode vormt een universele barrière tegen alle probleemstoffen en is dus toekomstvast.

Geen chloor meer

Een belangrijk voordeel van de techniek is dat PWN geen chloor meer hoeft te gebruiken voor desinfectie. Hiermee verdwijnen de milieu- en veiligheidsrisico's die verbonden zijn aan het gebruik van chloor. Wel kost de zuivering met ultraviolet licht relatief meer energie. PWN heeft er daarom alles aan gedaan om het energiegebruik tot het uiterste te beperken.
Bovendien gebruikt PWN groene stroom hiervoor en de restwarmte wordt hergebruikt voor verwarming.

Op vrijdag 18 maart vindt een seminar plaats, waarbij de toepassingen van
UV/H2O2 door internationale sprekers uitvoerig wordt belicht. Kijk voor het uitgebreide programma en meer informatie op www.pwn.nl/english

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland (Nederland), levert jaarlijks 105 miljoen mcubed drinkwater aan 720.000 particulieren, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland. Daarnaast beheert PWN in opdracht van de provincie Noord-Holland diverse natuurgebieden.

Source: PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland