VU Medisch Centrum

Psychiatrische patiënten rekenen op ziektewinst

Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten een psychiater raadplegen in de hoop dat dit hen voordelen oplevert bijvoorbeeld bij het verkrijgen of behouden van arbeidsongeschiktheidsuitkering, vrijstelling van sollicitatieplicht bij een bijstandsuitkering. Psychiater Van Egmond deed onderzoek naar dit verschijnsel ziektewinst. Hij promoveert op 18 maart aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Onder ziektewinst wordt verstaan het oneigenlijke voordeel trekken uit het ziek zijn. Ziektewinst bestaat al lang maar lijkt de laatste jaren te worden gestimuleerd door de regels en procedures die in onze samenleving gelden. Van Egmond onderzocht op twee psychiatrische poliklinieken nieuw aangemelde patiënten. Hij vroeg hen in hoeverre zij rekenden op voordeel van hun behandeling bij het verkrijgen of behouden van bijvoorbeeld een woning, werk of verblijfsvergunning. Zijn cijfers laten zien dat meer dan 40% van deze patiënten een of meerdere voordelen verwachten op grond van hun psychiatrische titel.

Tevens vond hij een duidelijk verband tussen de verwachting van deze ziektewinst en hun behandelresultaat. Patiënten met de verwachting van ziektewinst, bleken slechtere behandelingsresultaten te bereiken. Verwachte ziektewinst lijkt het beloop van hun psychiatrische aandoening dus negatief te beïnvloeden. Van Egmond stelt daarom dat de aanwezigheid van ziektewinst de ziektebehoefte (verder) in stand houdt.

Daarnaast blijkt uit zijn cijfers dat autochtonen vaker met ziektewinst rekenen. Allochtonen geven dit motief minder vaak aan en lijken daarmee minder op de hoogte van de voordelen van psychiatrische behandeling binnen ons maatschappelijke stelsel.