Gemeente Almelo

Unieke vorm van ouderenzorg in Almelo

Dorp in de Stad, Gemeente Almelo en Menzis zorg en inkomen tekenen de intentieverklaring voor eerstelijns ouderenzorg in Almelo

Op donderdag 17 maart ondertekenden het bestuur van Dorp in de Stad, Gemeente Almelo en Menzis zorg en inkomen een intentieverklaring om te komen tot een in Nederland unieke vorm van eerstelijnszorg voor ouderen in Almelo. De basisintentie van deze samenwerking is dat ouderen met een zorgvraag zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Dit najaar worden twee gezondheidscentra geopend, waar een verpleeghuisarts of geriater spreekuur houdt. Daardoor hoeven ouderen met hun zorgvraag niet langer direct naar een verpleeg- of ziekenhuis.

De afspraak is dat alle partijen nu aan de slag gaan met het ontwikkelen van de geïntegreerde eerstelijns gezondheidscentra. De eerste projecten zijn Hoog Schuilenburg en De Hagenborgh. Zowel verpleeghuisartsen als geriaters worden verbonden aan deze nieuwe eerstelijns gezondheidscentra. In juni moeten de plannen hiervoor klaar zijn.

Woonzorgzones

Deze eerste gezondheidscentra zijn er twee in een serie van zes. In deze gezondheidscentra wordt de verpleeghuiszorg geïntegreerd in de eerstelijnszorg. Hiermee spelen de Stichting Dorp in de Stad (die bestaat uit Reggeland Zorgvoorzieners en MeulenbeltZorg) en Menzis zorg en inkomen in op de sterk toenemende vergrijzing. Het initiatief sluit naadloos aan op de ontwikkeling van woonzorgzones door de Gemeente Almelo. De gedachte hierachter is om mensen met een functiebeperking zo lang mogelijk te kunnen laten functioneren in hun eigen woonomgeving.

Voordelen
De gezondheidscentra, waar een verpleeghuisarts en een geriater spreekuur houden, leveren verschillende voordelen op:


* ouderen hebben direct toegang tot gerichte zorg, zonder dat ze daarvoor opgenomen moeten worden in een verpleeghuis;
* door het bieden van gerichte zorg is het mogelijk opname in een verpleeghuis uit te stellen;

* de werkdruk van de huisarts neemt af, waardoor hij meer tijd heeft voor de andere patiënten;

* innovatie binnen de eerstelijns gezondheidszorg door alle niet-patiëntgebonden taken, zoals ict, facilitaire zaken, administratie etc, van de zorgverleners over te nemen.