Productschap Margarine


18.03.2005

Werkplan Europese Commissiewerkgroep Etikettering 2005/2006

De Europese Commissiewerkgroep Etikettering heeft het werkplan voor 2005/2006 gepubliceerd met daarin de aanpak voor herziening van de richtlijn 2000/13/EG (etiketteringsrichtlijn). Besproken worden de mogelijkheden voor versimpeling van de richtlijn, het toepassingsgebied, verplichte en vrijwillige voedingswaardedeclaratie en de presentatie van het etiket. De planning is om in april/mei van dit jaar te komen met een definitieve versie van het conceptvoorstel.

De consument wil meer, maar vooral beter worden geïnformeerd over voeding en de innovatieve levensmiddelen die op de markt worden gebracht. Tegelijkertijd leidt het verstrekken van meer informatie tot een complexe en onduidelijke etikettering, waardoor de toepassing en controle op naleving van de huidige wetgeving wordt bemoeilijkt. Daarnaast hebben fabrikanten verzocht om een meer gebruiksvriendelijke wetgeving. Ondanks de tegenstrijdigheid van deze verzoeken heeft de Europese Commissie zich tot doel gesteld met een voorstel te komen dat hierin voorziet.

Bundelen van richtlijnen en het toepassingsgebied Om de etiketteringsrichtlijn te versimpelen ziet men mogelijkheden om de richtlijnen 2000/13 (basisrichtlijn etikettering), richtlijn 87/250 (vermelding alcoholgehalte), richtlijn 94/54 (aanvulling op etiketteringsbepalingen) en richtlijn 1999/10 (kwantitatieve ingrediëntendeclaratie) te bundelen. Daarnaast zal bekeken worden of delen van overige horizontale en verticale etiketteringsbepalingen geëlimineerd kunnen worden en hoe tegenspraak in de verschillende bepalingen kan worden voorkomen. Vanwege de diversiteit in plaatsen (restaurant, kantine) waar voedsel wordt aangeboden wil men duidelijkheid scheppen over het toepassingsgebied waarvoor de nieuwe richtlijn zou moeten gelden.

Het etiket
Om te komen tot voorwaarden voor verplichte en vrijwillige voedingswaardedeclaratie worden verschillende kwesties bekeken. Zo wordt gedacht aan een verplichte ingrediëntendeclaratie voor alcoholhoudende dranken, verduidelijking van de houdbaarheidsdatum en een mogelijke uitbreiding van de verplichte herkomstaanduiding. De Commissie wil dit per productgroep bekijken en geeft aan dit niet horizontaal te willen regelen (alleen bij misleiding van de consument). Overwogen wordt om richtsnoeren voor vrijwillige vermelding op te stellen. Op de vraag welke vrijwillige informatie er op een etiket toegestaan moet zijn is o.a. de vermelding over oorsprong en verontreiniging door allergenen genoemd. Ook voorwaarden met betrekking tot de presentatie van het etiket worden besproken, waaronder mogelijke eisen voor leesbaarheid (minimale tekstgrootte).

Actieplan 2005/2006

1. Het voorbereiden van een document van het voorontwerpconcept, met inbegrip van een specifieke bijlage m.b.t. de etikettering van alcoholische dranken.

2. Analyse van de geleverde bijdragen van etiketteringdeskundigen van verschillende lidstaten die zijn ontvangen of nog ontvangen worden. Het rapport van de werkgroep "Betere regelgeving" van het Verenigd Koninkrijk is ook inbegrepen in de analyse.

3. Een informele bespreking met etiketteringdeskundigen uit verschillende lidstaten heeft plaats in de werkgroep Etikettering. De eerste is gehouden op 28 februari j.l.

4. Bespreking resultaten van het consumentenonderzoek dat is uitgevoerd door DG SANCO. De resultaten worden eind april 2005 verwacht.

5. Definitieve versie van het conceptvoorstel, rekening houdend met de besprekingen met de deskundigen van lidstaten en de resultaten van het onderzoek van de consument (april/mei 2005).
6. Vertaling van het document van het ontwerpconcept in EN en DE.
7. Vergadering met stakeholders over het ontwerpconcept (mei/juni 2005).

8. Uitvoering van een impactstudie (juli/september 2005 tot maart/mei 2006).

9. Indienen van het definitieve voorstel door de Commissie in het tweede deel van 2006.

Rapport Make it Simple Make It Better (Better Regulation Task Force)