Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

18 maart 2005

De visie van het NIGZ op de aanpak van overgewicht

Op 17 maart heeft het NIGZ op het Nationaal Obesitas Debat haar visie gepresenteerd over hoe de betrokken partijen met elkaar de problematiek van het overgewicht kunnen aanpakken. Overgewicht is het resultaat van de ontwikkeling van de Westerse samenleving van de afgelopen 30 jaar. Het is niet alleen een gezondheidsprobleem, maar vooral een een maatschappelijk probleem. Ons eet- en maaltijdpatroon is veranderd en we zijn minder gaan bewegen: de energiebalans is zoek! We moeten dus gaan werken aan gezonde, gevarieerde voeding en meer beweging. Het individu, de overheid, het bedrijfsleven: slechts in een gezamenlijke aanpak ligt de oplossing.

Kinderen van nu zijn de ouders van morgen
De prioriteit ligt bij de jeugd, zoals aangegeven in de nota Langer gezond leven van het ministerie van VWS. De aanpak van het NIGZ gaat uit van de ontwikkeling van een kind vanaf â 9 maanden tot + 18 jaar. De oplossing ligt niet in één maatregel, maar in een langjarige, integrale aanpak. Het is van belang dat de jeugd meekrijgt dat âeen leven lang gezondâ door met mate te eten en te drinken en veel te bewegen niet alleen leuk is, maar ook de norm is. De aanpak dient vooral lokaal uitgevoerd te worden. Gemeenten, scholen, GGDâen (incl. JGZ en huisartsen), maar ook het lokale bedrijfsleven, winkeliers, (sport)verenigingen etc. hebben een belangrijke rol hierin. Het NIGZ heeft het convenant Gezondheidsbevordering in lokaal perspectief met de VNG en GGD Nederland gesloten en levert daarmee de schakel van een landelijke aanpak naar het lokale niveau.

Meten is weten
Zoals bekend doen JGZ, GGD en RIVM al veel op dit vlak. Het NIGZ pleit ervoor dat - afhankelijk van de technische mogelijkheden - per 1 januari 2006 of 2007 gestart wordt met integrale jaarlijkse meting van gewicht en lengte van alle kinderen per leeftijdsjaar van 0 tot en met 18 jaar. Niet alleen om trends zichtbaar te maken, maar ook om de effectiviteit van beleid, maatregelen, activiteiten etc. te meten.

Klik op bijgaande pdf voor het gehele visiedocument.


-------------------------
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margriet van Dijk, Adviseur communicatie en PR
tel (0348) 437 619, email mvandijk@nigz.nl.

NIGZ overgewicht.pdf (25 kB)