Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de werking en het beheer van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Met deze wijziging komt zij onder meer tegemoet aan de opmerking van de Europese Commissie over het discretionaire karakter van artikel 13. Dit houdt in dat de erkenning van kredietinstellingen door het VLIF voortaan niet mag afhangen van de (bevoegde) minister, maar moet volgen uit het voldoen van de opgelegde voorwaarden. De opmerking van de Commissie moet geplaatst worden binnen de beoogde realisatie van de Europese eenheidsmarkt en de creatie van de toegankelijkheid van buitenlandse banken tot de dienstensector in Vlaanderen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed betreffende de gemeenschappelijke ordening van markten in de sector groenten en fruit voor wat betreft de erkenning van telersverenigingen, de actiefondsen, de operationele programma's en de toekenning van financiële steun. Als gevolg van de regionalisering van het landbouwbeleid en de recente wijzigingen van de Europese regelgeving werd dit besluit voorbereid ter vervanging van een koninklijk besluit en werden enkele federale ministeriële besluiten vervangen door gepaste Vlaamse regelgeving.


* * *

In het kader van de juridisch-technische vereenvoudiging van de reglementering voor het teeltmateriaal van fruit-, sier- en groentegewassen keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, twee besluiten definitief goed over respectievelijk het in de handel brengen van teeltmateriaal en plantgoed van groentegewassen, met uitzondering van groentezaad, en het in de handel brengen van teeltmateriaal van fruitgewassen, alsmede van fruitgewassen die voor de fruitteelt worden gebruikt. Beide besluiten vervangen een koninklijk besluit van 15 mei 1995.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot instelling van een areaalbetaling voor noten. Het gaat om een rechtstreekse steun aan de notenteelt per hectare. Het besluit bepaalt de randvoorwaarden waaraan een boomgaard moet voldoen om voor steun in aanmerking te komen.


* * *

Na advies van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het subsidiebesluit voor het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductie- methoden en het instandhouden van de genetische diversiteit. De geschillenadviescommissie verleent advies aan de minister over geschillen betreffende de verbintenissen ter zake. De minister beslist binnen dertig kalenderdagen na ontvangst van dit advies. In de praktijk blijkt deze termijn te kort. Om die reden wordt voorgesteld deze termijn te verlengen tot drie maanden.


* * *

Een aantal Europese Verordeningen voorziet in een directe inkomenssteun aan melkproducenten onder de vorm van een melkpremie en extra betalingen (aanvullend op de melkpremie) vanaf 2004. Deze directe inkomenssteun is een compensatie voor het te verwachten inkomensverlies dat volgt uit de beslissing tot het verlagen van de interventieprijzen voor mageremelkpoeder en boter. De melkpremie en de extra betalingen worden toegekend aan melkproducenten die op 31 maart over een referentiehoeveelheid (melkquotum) beschikken en tijdens het voorgaande tijdvak melk geproduceerd hebben. De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat deze Europese regelgeving omzet in Vlaamse reglementering. Het bevat de voorwaarden voor toekenning van de steun, de aanvraagprocedures, de
controlemaatregelen en de bezwaarprocedure. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Een aantal Europese Verordeningen voorziet in een regeling om het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod op de markt voor melk en zuivelproducten en de daaruit voortvloeiende structurele overschotten te verminderen door de vaststelling van een melkheffing. Deze heffing is van toepassing op boven een garantiedrempel geleverde of rechtstreeks verkochte hoeveelheden melk. De Vlaamse Regering keurt een besluit principieel goed dat de toepassing van deze heffing regelt. Het besluit beoogt naast een administratieve vereenvoudiging ook een vereenvoudiging van de overdracht van melkquota en het compatibel maken met de hervormingen van het Mid Term Review. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Tijdens de Nationale Werkgelegenheidsconferentie van 2003 verbonden de Gewesten en de Duitstalige Gemeenschap er zich toe de interregionale mobiliteit van werkzoekenden te stimuleren. De Vlaamse Regering keurt nu een vernieuwd samenwerkingsakkoord goed tussen het Brussels Hoofdstedelijke, het Waalse en het Vlaamse Gewest, de Vlaamse en de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie. Het akkoord geeft uitvoering aan de afspraak en voorziet een concrete samenwerking op zes domeinen: informatie-uitwisseling van vraag en aanbod, bevordering van interregionale mobiliteit, bevordering van taalopleidingen, organisatie van regio- overschrijdende opleidingen, opzetten van sociale noodplannen voor de wederinschakeling van werknemers die het slachtoffer zijn van collectief ontslag en het opzetten van een gecoördineerd actieplan Brussel-Rand.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de organisatie en het instellingsspecifieke personeelsstatuut van de Dienst voor Infrastructuurwerken van het Gesubsidieerd Onderwijs (DIGO). Voorgelegd besluit is bedoeld als aanvulling op het 'stambesluit', zonder afbreuk te willen doen aan de huidige statutaire verworvenheden van het personeel.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de wijziging van het besluit goed over de inrichting van het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De wijziging behelst een driejarig onderwijsexperiment waarbij de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs een flexibele, gedifferentieerde lesspreiding kunnen opzetten. Die flexibele lesspreiding kan diverse vormen aannemen en moet jaarlijks de ministeriële goedkeuring krijgen. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit 'administratieve standen' voor het academisch personeel van de Vlaamse universiteiten zodat zij ook recht krijgen op thematische verloven: loopbaanonderbreking voor palliatieve zorgen, voor de zorg voor een zwaar ziek gezins- of familielid en voor ouderschapsverlof. Over dit wijzigingsbesluit zal nog onderhandeld worden met alle representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed tot vaststelling van de ambtsgebieden van de commissaris-coördinator en van de commissarissen van de Vlaamse Regering bij de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap. Om de vijf jaar veranderen de commissarissen en de commissaris-coördinator volgens een toerbeurt van ambtsgebied.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed inzake de organisatie van het permanente secretariaat van de Vlaamse Onderwijsraad (VlOR) en de instellingsspecifieke regeling van het personeelsstatuut. Dit besluit vormt voor de VlOR een aanvulling op het stambesluit van sommige Vlaamse openbare instellingen (VOI's). Het bevat onder meer bepalingen met betrekking tot het toepassingsgebied, de werking van het permanente secretariaat van de VlOR, de administratieve loopbaan, de tuchtregeling, het verlof en de administratieve toestand tijdens verlof, het geldelijke statuut en de rechtspositie van het contractuele personeelslid.


* * *

In aansluiting op haar goedkeuring van de overeenkomst van de Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) van 27 januari, waarin de procedure van aanduiding van de afgevaardigden van de hogescholen in de delegatie 'Besturen' van het Vlaamse Onderhandelingscomité voor het hoger onderwijs (VOC) wordt vastgelegd, neemt de Vlaamse Regering kennis van de brief van dezelfde datum, waarin de namen van de afgevaardigden worden bekendgemaakt.


* * *

De Vlaamse Regering beslist om het vonnis van de Recht- bank van Eerste Aanleg te Gent inzake een geschil tussen de Algemene Ondernemingen Aerts nv en de Vlaamse overheid uit te voeren. Het vonnis verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een schadevergoeding. Het gaat om een betwisting over de bouw van schoolsportzalen en een sporthal. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van voor de regionalisering. De Vlaamse Regering zal het te betalen bedrag aanrekenen op de begroting 2005 van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. Er zullen extra middelen worden voorzien op de onderwijsbegroting 2006 om 50% van de betaling terug te kunnen storten aan het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel twee besluiten die regelen welke instanties adviezen verlenen over voorontwerpen van Bijzondere Plannen van Aanleg en van ruimtelijke uitvoeringsplannen. Recente evoluties in de bevoegdheidsverdeling tussen federale en Vlaamse overheid, en in de Vlaamse wetgeving over onroerend erfgoed, noodzaken deze aanpassing. Gezien de aanpassingen ook interfereren met het reeds goedgekeurde (maar nog niet in werking getreden) besluit over de oprichting van het agentschap RWO-Vlaanderen, wordt dit besluit ook principieel aangepast. Dit agentschap zal instaan voor het uitvoeren van het beleid voor ruimtelijke ordening, wonen en onroerend erfgoed met aspecten gericht op burgers, lokale en provinciale overheden en intermediaire actoren, alsook het onder- steunen en het begeleiden van de lokale en provinciale overheden aan wie delen van de opdracht worden toevertrouwd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Noordelijke ontsluiting van de internationale luchthaven van Zaventem'. Dit RUP bestaat uit twee aspecten: de noordelijke ontsluiting (weg en spoor) met luchthavengebonden regionaal bedrijventerrein in de poort internationale luchthaven van Zaventem en de infrastructuur voor afvalwaterzuivering in Melsbroek. Tevens beslist ze in de groengebieden het normale landbouwgebruik als nevengeschikte functie te vrijwaren. Door de afdeling Bos en Groen worden afspraken gemaakt met eigenaars en gebruikers op basis van vrijwilligheid.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt een nieuwe procedurele werkwijze voor de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester goed. Ze beslist dat ieder individueel project van de Open Oproep als een afzonderlijke opdracht geldt voor de toepassing van artikel 9 uit het bevoegdheidsbesluit van de Vlaamse Regering van 27 juli 2005.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat de toegang en het gebruik regelt voor de deelnemers aan het Geografisch Informatiesysteem GIS-Vlaanderen (het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse openbare instellingen, de provincies en de gemeenten) en de netbeheerders van fysieke leidingnetten. Deze groep krijgt kosteloze toegang tot het Grootschalig Referentie Bestand. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering klasseert de waterloop Colateur in Arendonk, Dessel en Retie tot onbevaarbare waterloop van de eerste categorie.


-----
einde

-----


---