VAN LUYKEN COMMUNICATIE

Uitbreiding proef inzameling PET flesjes

De voetbal internationals Wilfred Bouma en André Ooijer hebben vanmiddag de aftrap verricht van een proef met gescheiden inzameling van PET-flesjes in de gemeenten Helmond en Gemert-Bakel. wethouder Van den Heuvel van Helmond en de heer Visser, voorzitter van de raad van bestuur van afvaldienstverlener SITA, stonden de voetballers terzijde.

Bij het proefprojecten in Helmond en Gemert-Bakel werkt de Stichting Inzameling PET-flesjes samen met de gemeenten Helmond en Gemert-Bakel en met SITA. De proefprojecten duren één jaar en moeten laten zien dat het systeem succesvol landelijk kan worden ingevoerd. In beide gemeenten worden inzamelpunten ingericht bij scholen en (sport)verenigingen. Per volle zak met 200 flesjes geeft de Stichting Inzameling PET-flesjes een vergoeding van 4 euro. Deze vergoeding kunnen scholen en verenigingen besteden aan een eigen gekozen goed doel. Naar verwachting worden per gemeente ongeveer 50 inzamelpunten ingericht. SITA verzorgt de inzameling en recycling van de flesjes. Met de start van deze proeven lopen er nu in totaal vijf proeven. De andere pilotgemeenten zijn Rotterdam, Zwolle en Emmen.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 220.000.000 kleine flesjes met frisdranken en waters verkocht. De lege flesjes gaan nu nog in de grijze afvalbak en worden met het huisvuil verbrand. Gegeven het grote aantal en de toenemende mogelijkheid PET-flesjes hoogwaardig te recyclen, zullen ze worden ingezameld. Het is de bedoeling dat na enige tijd 55% van de PET-flesjes terugkomt voor recycling.

Recycling van PET
PET staat voor PolyEtheen Tereftalaat. Deze sterke, maar lichte vorm van polyester is volledig recyclebaar. Een nieuwe PET-fles bestaat voor een kwart uit gerecycled materiaal.
Van de ingezamelde flessen wordt 70% hergebruikt voor andere producten zoals warme voeringen van jassen, fleecetruien, slaapzakken, vloerbedekking, tennisballen en knuffelbeesten.

Stichting Inzameling PET-flesjes
De Stichting Inzameling PET-flesjes wordt gevormd door de Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Vereniging van de Nederlandse Groothandel in Dranken en Horecabenodigdheden (GDH).

Meer informatie en een foto van de inzamelcontainer vindt u op de website www.legeflesjesterugermee.nl. U kunt ook bellen met de heer J. Hommes, directeur van de Stichting Inzameling PET-flesjes,
010 477 40 33.

18 mrt 05 17:25