GroenLinks

Buitenweg bepleit Europese minimumrechten voor alle verdachten

18 maart 2005

De justitiecommissie van het Europees Parlement stemde woensdag over Europese minimumrechten voor verdachten. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wil niet dat terrorisme-verdachten buiten deze rechten vallen.

Sinds het Europees arrestatiebevel (2002) zijn de lidstaten verplicht elkaars uitleveringsverzoeken te honoreren, terwijl de procedurele rechten van verdachten nogal verschillen tussen de lidstaten. Buitenweg: "Aan de opsporings kant is inmiddels van alles geregeld, maar voor de rechten voor verdachten verschillen de lidstaten helaas nog flink. Dit voorstel moet een begin maken omdatgattedichten.

Minimumrechten
Bij minimumrechten van verdachten gaat het in dit voorstel vooral om het recht op juridische bijstand, doeltreffende verdediging vóór en tijdens het proces, (kosteloze) toegang tot vertaling en vertolking gedurende de strafprocedure, communicatie met familieleden en ambassades, en de verplichting om verdachten op de hoogte te stellen van deze rechten in een taal die zij verstaan. Deze minimumnormen zijn in veel opzichten een aanvulling op de rechten van verdachten die reeds verankerd zijn in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Niemand uitsluiten
Kathalijne Buitenweg, die als rapporteur het voortouw neemt in de formulering van een gezamenlijk standpunt van het Europees Parlement, heeft samen met de andere leden van de justitiecommissie belangrijke wijzigingen aangebracht in het voorstel van de Europese Commissie. Zo wilde de Commissie maatregelen in het kader van terrorismebestrijding uitsluiten van het kaderbesluit. Dit voornemen werd vooral gesteund door de Europese Christen-Democraten. Buitenweg heeft zich daar sterk tegen verzet: "Minimumrechten zijn juist geformuleerd om voor iedereen te gelden."

Compromis
De justitiecommissie heeft uiteindelijk een tekst aangenomen waarin staat dat, waar het gaat om ernstige misdrijven zoals terrorisme en georganiseerde misdaad, lidstaten de bepalingen in het kaderbesluit mogen aanpassen, mits zij de essentie van de minimumrechten niet aantasten en zich houden aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Verder heeft de justitiecommissie het voorstel van Kathalijne Buitenweg overgenomen om termen zoals rechtsbijstand en strafprocedure duidelijk te definiëren. Ook moet een verdachte binnen 24 uur toegang krijgen tot juridisch advies. Deze wijziging vervangt de vage term "zo snel mogelijk", die zich leent voor meerdere interpretaties. Kathalijne Buitenweg is blij met deze steun voor haar wijzigingsvoorstellen en hoopt dat in april haar verslag de instemming kan krijgen van het gehele Europees Parlement.

«