Zaterdag 19 maart
vindt er een grote demonstratie plaats in Brussel voor een sociaal Europa

Demonstreer mee in Brussel

De Europese Commissie wil een nieuwe richtlijn invoeren, de dienstenrichtlijn, ook bekend als Bolkestein-richtlijn. Die geeft Europese bedrijven het recht hun diensten aan te bieden in elk land van de Europese Unie, zonder dat ze zich daar hoeven te vestigen. In heel Europa leeft breed de angst dat dit leidt tot aantasting van de arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid. Op zaterdag 19 maart demonstreren de vakbonden massaal in Brussel.

Aantasting sociale zekerheid

De dienstenrichtlijn houdt in dat bedrijven zich alleen maar hoeven te houden aan de wetten en voorschriften van het land waar hun hoofdkantoor is gevestigd. Zo kunnen ze profiteren van verschillen in wetgeving. De vakbonden waarschuwen dat dit leidt tot uitholling van de CAO.

Naleving

De dienstenrichtlijn is niet de eerste. Er is ook al een detacheringsrichtlijn, vooral voor de bouw. Door die richtlijn zijn in Nederland - maar ook in andere landen - grote problemen ontstaan met het naleven van CAO's. Er is sprake van veel zwart werk en malafide onderaannemers. Door de dienstenrichtlijn kan dit op nog meer plaatsen zo gaan.

Zaterdag 19 maart demonstratie

Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) heeft alle bonden in Europa opgeroepen om op 19 maart in Brussel te komen demonstreren. Want het lijkt wel of in Europa alleen nog maar rekening wordt gehouden met de economie en niet meer met sociale en duurzame ontwikkeling. FNV en MHP roepen ook u op te demonstreren voor een sociaal Europa

Waar in Brussel?

De demonstratie in Brussel begint om 14.00 uurenisomongeveer17.00 uur weer afgelopen. De demonstratie begint waarschijnlijk in de buurt van het Zuid Station en zal door het centrum van Brussel gaan.

Hoe laat weg?

Om op tijd in Brussel te zijn moeten in het uiterste noorden (Winschoten en Delfzijl) de bussen rond 7.30 uur vertrekken. Hoe dichter bij Brussel, hoe later de bus vertrekt. Almelo en Enschede om 09.15 uur, Utrecht om 10.45 uur, Rotterdam om 11.15 uur, Maastricht 11.30 uur en de laatste bussen vertrekken om 11.45 uur uit Brabant en Zeeuws Vlaanderen. Het is de bedoeling dat alle bussen tussen 13.00 en 14.00 uur aankomen zodat iedereen op tijd bij de start van de demonstratie is.

Met wie allemaal?

Ook uit veel andere landen zijn aanmeldingen binnengekomen van bonden die meedoen aan de demonstratie op 19 maart in Brussel. België scoort het hoogst met een streefaantal van 30.000 deelnemers. Frankrijk mikt op 25.000 deelnemers. Duitsland denkt met enkele duizenden betogers naar Brussel te komen. De Nederlandse bonden hopen op 19 maart ook met enkele duizenden mensen naar Brussel te gaan.

Gratis bus voor leden

Uw bond regelt en betaalt het vervoer. Bent u geen lid van een bond die is aangesloten bij FNV of MHP, dan betaalt u een eigen bijdrage van 10,- . Geef u op via deze site. U kunt ook bellen met 0900 - 9690 ( 0,10 p/min). U krijgt dan in de week van 19 maart bericht waar en hoe laat bij u in de buurt de bussen vertrekken. Heeft u geen e-mail, dan kunt u dat vanaf 17 maart ook navragen op hetzelfde telefoonnummer 0900 - 9690 ( 0,10 p/min).

Ga mee naar Brussel! Geef je op voor de demonstratie op 19 maart!