Gemeente Enschede

Zandkastelen op het Enschedese strand

maandag 14-03-2005

Zanddag in het Ledeboerpark

Op het erf van het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede kunnen zandliefhebbers hun hart ophalen op zondag 20 maart van 11.00 - 16.00 uur. Op deze themadag 'Zand', georganiseerd door de afdeling NatuurEducatie van de gemeente
Enschede, is er namelijk een heus zandstrand aangelegd waar liefhebbers van zandkastelen en zandsculpturen zich eens flink kunnen uitleven. Deze Zanddag is een ludieke aanvulling op de stenen- en fossielententoonstelling 'Een greep in de grond', die in het bezoekerscentrum te bezichtigen is t/m zondag 17 april.

Creatief met zand

Van zand kan door kunstenaars fraaie zandsculpturen worden gemaakt. Maar ook kinderen met een schepje, emmertje en wat zandvormpjes weten dat je van zand de mooiste zandkastelen kunt bouwen. Op de speciale 'Zanddag' in het Ledeboerpark mag jong en oud, ervaren beeldhouwer of beginnend zandkasteelbouwertje, zijn kunnen laten zien.

De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede heeft er namelijk voor gezorgd dat er voldoende 'bouwmateriaal' aanwezig is om er iets moois van te maken. Onder deskundige begeleiding van een aantal medewerkers met beeldhouw- en boetseerervaring worden bezoekers van alle leeftijden uitgedaagd om hun handen eens creatief uit de mouwen te steken.

Zand bestaat uit kleine steentjes

In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is een tentoonstelling over stenen en fossielen. Ook is hier een uitgebreide zandverzameling te bewonderen van de Enschedese Mikos Teuben. Aan deze verschillende 'zandbakjes' is goed te zien dat zand vele kleuren en verschijningsvormen heeft. Zand bestaat vooral uit verpulverde steen. Het zand van onze stranden, is niet geschikt om zandfiguren mee te bouwen, omdat het door de eeuwen heen is geschuurd door de zee. De zandkorrels hebben hun hoekige vorm verloren en zijn hierdoor niet meer goed stapelbaar. Het is beter bouwen met jong rivierzand. Dit zand is door zijn hoekige structuur goed geschikt om zandsculpturen mee te maken.

Openingstijden en meer informatie

De themadag 'Zand' is op zondag 20 maart van 11.00 - 16.00 uur in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Enschedese Ledeboerpark aan de Hengelosestraat. Het bezoekerscentrum heeft tevens de tentoonstelling 'Een greep in de grond' die te bezichtigen is van 11.00 - 17.00 uur. Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark door de poort met de arenden (vanaf de Hengelosestraat). Na 300 meter aan de rechterkant ligt het gemeentelijk bezoekerscentrum. De openingstijden zijn van ma. t/m vr. van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur. Op zaterdag is het bezoekerscentrum gesloten.


---