Socialistische Partij

Bekijk de oproep!

Indrukwekkend protest tegen de uitverkoop van Europa

20-03-2005 * Op zaterdag 19 maart demonstreerden in Brussel bijna 100.000 mensen uit Belgie, Frankrijk, Duitsland, Italie en Nederland tegen het sociale afbraakbeleid van de grote ondernemers en tegen de vorming van een Europese superstaat. De sfeer deed denken aan 2 oktober in Amsterdam. De overgrote meerderheid van de mensen die hier aanwezig waren, maakte deel uit van de werkende bevolking van Europa.

Een Nederlander had de twijfelachtige eer om het middelpunt van dit maatschappelijk verzet te zijn. De voorstellen voor sociale afbraak van onze ex-commissaris Bolkestein waren namelijk de directe aanleiding voor vakbondsleden uit heel West-Europa om zaterdag in Brussel de straat op te gaan. Wanneer bedrijven uit EU-lidstaten onder hun eigen wet- en regelgeving in andere EU-landen kunnen opereren, zal dit leiden tot concurrentie tussen werknemers uit de verschillende lidstaten. De grote werkgevers hebben er belang bij dat de lonen op die manier gedrukt worden en dat sociale voorzieningen worden afgebroken. Het feit dat zoveel mensen in Brussel de straat opgingen, maakt duidelijk dat de vakbonden zich niet neerleggen bij het neoliberale beleid uit Brussel dat gebaseerd is op `economische vooruitgang door sociale afbraak'.

Voor het eerst in vele jaren was de FNV met ruim 3.000 leden aanwezig op een internationale protestdag tegen het Europa van de grote ondernemers. Tijdens een vakbondsbetoging in Brussel (2001) en het Europees Sociaal Forum in Parijs (2003) en Londen (2004), had de Nederlandse vakbeweging verstek laten gaan, maar dit keer was zij zichtbaar aanwezig. Ook de SP was met honderden leden present. Een deel van onze mensen liep met brandweerauto en spandoeken in het blok van sociale bewegingen, een ander deel liep mee in het FNV-blok. Ook Keer het Tij was met enkele honderden mensen aanwezig. Talrijke protesten tegen de Irak-oorlog en tegen racisme maakten duidelijk dat de onvrede van de demonstranten verder ging dan de angst voor het verlies van de eigen boterham.

Een groot deel van de demonstranten in Brussel kwam uit Frankrijk. Met name de vakbond CGT had veel werk gemaakt van de oproep om de straat op te gaan. Vele duizenden - misschien zelfs tienduizenden - Fransen maakten duidelijk dat zij hun buik vol hebben van het economisch beleid van de EU waarin bedrijfswinsten zo centraal staan dat de belangen van werknemers er niet meer toe doen.

Als het Brussel-protest tot slot een ding duidelijk heeft gemaakt, is dat het verzet tegen Bolkestein-Frankenstein hand in hand gaat met de strijd tegen de Europese Grondwet. Vele duizenden demonstranten liepen met spandoeken en stickers tegen de Grondwet, die de veramerikanisering van de Europese economie (sociale dumping in plaats van voorzieningen) wettelijk vast dreigt te leggen. Dat de protesten zich niet beperkten tot het a-sociale Bolkestein-voorstel, maar tegen het `Superstaat Europa'-project is een klap in het gezicht voor de architecten van de Grondwet.


* Sfeerverslag en meer foto's op het Brussel Weblog


* Actueel euronieuws