Politie Zeeland


Internationale drugsactie langs zuidgrens Nederland

Vrijdag 18 maart vond langs de zuidgrens van Nederland een internationale drugsactie plaats. De Nederlandse politie werkte samen met Belgische, Luxemburgse en Franse collega's. Doel van de actie was het verkrijgen van informatie over internationaal overlastgevende verkooppunten van harddrugs en de kleinschalige drugshandel tussen die landen. Werkwijze hierbij was observatie en gerichte controles van voertuigen en personen. De actie duurde van vrijdag 15.00 uur tot zaterdagochtend 7.00 uur en leverde informatie op over diverse verkooppunten. De verkregen informatie wordt zo snel mogelijk uitgerechercheerd met als doel te komen tot vervolgaanhoudingen. Zes personen werden aangehouden in verband met het in bezit hebben van hard drugs.

Tussen 15.00 uur en 23.00 uur werd al het inkomende verkeer gecontroleerd en tussen 23.00 uur en 7.00 uur al het uitgaande verkeer. De controles vonden plaats op de A16 tussen Hazeldonk en Rotterdam en op de A2 tussen Luik en Maastricht en tussen Gent en Terneuzen. Naast controles op autosnelwegen, werd ook het internationale treinverkeer gecontroleerd.

Samenwerkingspartners
In totaal werden in Nederland 65 politiemensen ingezet. De actie was een samenwerking tussen de korpsen Rotterdam Rijnmond, Zuid Holland Zuid, Limburg Zuid, Brabant Zuid-Oost, Zeeland en Midden en West Brabant. Naast deze korpsen, leverden de KLPD en Koninklijke Marechaussee hun bijdrage. Ook werd het Joint Hit Team ingezet. Dit team houdt zich bezig met de internationale aanpak van kleinschalige drugshandel en het sluiten van drugspanden die overlast geven. Hun werkgebied bestaat uit Zuid Nederland en het grondgebied van België, Luxemburg en Frankrijk. Het team bestaat uit 26 opsporingsambtenaren, afkomstig uit Nederland, Frankrijk en België.
In de toekomst zullen deze partijen nog intensiever gaan samenwerken om gezamenlijk de drugsproblematiek aan te pakken.

Werkwijze en resultaten actie
Twee politiefunctionarissen van het korps Limburg-Zuid verzorgden in Luxemburg stad samen met Franse, Belgische en Luxemburgse collega's de informatie-uitwisseling naar de diverse landen.

Gedurende de actie kreeg de politie, door middel van observatie en verklaringen, informatie over vier panden in Zuid-Nederland die vermoedelijk worden gebruikt voor de verkoop van harddrugs aan buitenlanders. Daarnaast kreeg de politie informatie over twee personen die zich vermoedelijk bezighouden met de internationale handel van verdovende middelen tussen de deelnemende landen. Naar aanleiding van deze informatie zal de politie binnenkort overgaan tot vervolgacties.

Tijdens de wegacties werden in Nederland vier Fransen aangehouden op de A16 bij Breda en de A2 bij Maastricht. Zij hadden elk enkele tientallen grammen harddrugs in hun bezit en zijn in verzekering gesteld. Verder werden in Roosendaal twee Belgen aangehouden met een kleine hoeveelheid softdrugs.

In Terneuzen werden ruim 100 Belgen en Fransen gecontroleerd bij het verlaten van Nederland. Bij een aantal personen werd een kleine hoeveelheid softdrugs aangetroffen en in beslag genomen.

Tijdens de controle in de Thalys-treinen van Nederland naar Brussel en Parijs werd samengewerkt tussen de Nederlandse politie en de Franse opsporingsdiensten. Hierbij werd gebruik gemaakt van een Nederlandse drugshond. Bij een vijftal buitenlandse personen werd een kleine hoeveelheid softdrugs aangetroffen. Deze personen zijn overgedragen aan de Franse autoriteiten.


---

Noot voor de redactie:
Ook in België werden controles verricht. Hiervan werd een apart persbericht uitgegeven door de persdienst van de Federale politie. Woordvoerster Els Cleemput is te bereiken onder het Belgische telefoonnummer: 0475-292877.

---